Βιομηχανική ελαιουργία
Η μικρή αυτή μελέτη αποτελεί καρπό του ερευνητικού προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, και επικεντρώνεται τόσο την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου, όπως εφαρμοζόταν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όσο και στην εξέλιξη που επέφερε η εκμηχάνιση της διαδικασίας. Στο προβιομηχανικό ελαιουργείο διακρίνονταν τρία βασικά στάδια παραγωγής: η σύνθλιψη, δηλ. η μετατροπή του ελαιόκαρπου σε ελαιοπολτό με την προσθήκη και νερού· η συμπίεση, δηλ. η εξαγωγή του ελαιόλαδου· ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό.