Product

Γεραπετρίτικο αποκριάτικο κουβεντολόι

Product

Γεράσιμος Δ. Γρηγόρης 1907-1985

Γεράπετρος

Κωδικός:
130538
Description: 

Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και την Εκπαίδευση

"Σα θες να κάνεις τη ζωή να 'ναι σωστό λουλούδι
κάθε πρωί που θα ξυπνάς, ν' αρχίσεις με τραγούδι"

"Ένα σχολειό ειν' η ζωή κι όλους τσι δασκαλεύει
ο γνωστικός καλοπερνεί κι ο κουζουλός δουλεύει"

"Σαν το κακό ποδαρικό
και την κακήν ημέρα
ετσά 'ναι η αγάπη σου
δαιμόνου θυγατέρα"

15,28 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και την Εκπαίδευση "Σα θες να κάνεις τη ζωή να 'ναι σωστό λουλούδι κάθε πρωί που θα ξυπνάς, ν' αρχίσεις με τραγούδι" "Ένα σχολειό ειν' η ζωή κι όλους τσι δασκαλεύει ο γνωστικός καλοπερνεί κι ο κουζουλός δουλεύει" "Σαν το κακό ποδαρικό και την κακήν ημέρα ετσά 'ναι η αγάπη σου δαιμόνου θυγατέρα" Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εγχείρημα προσεγγίσεως της λαογραφικής παράδοσης της Ιεράπετρας τόσο μέσα από ένα γενικό πλαίσιο όσο και μέσα από μία επιλεγμένη σειρά αδημοσίευτων - ανέκδοτων κειμένων που παραδόθηκαν στον συγγραφέα από οικείο του πρόσωπο. Η λαογραφική παράδοση της Ιεράπετρας προσεγγίζεται διαχρονικά, με εξελικτικό τρόπο, και καθολικά μέσα από την παράθεση διαφόρων πηγών που παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής, σκέψης και φιλοσοφίας των Γεραπετριτών. Η σύζευξη του παλαιού τρόπου ζωής των κατοίκων της πόλης με τον σύγχρονο επιτυγχάνεται μέσω των μαντινάδων και των γητειών, όσων διατηρούνται ακόμη και σήμερα, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης της περιοχής. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τη λαογραφία της Ιεράπετρας, που σκιαγραφείται μέσα από τους μύθους, τους θρύλους, τις δοξασίες, τα γαμήλια και ταφικά έθιμα, και εμπλουτίζεται με τα κρητικά μοιρολόγια, τα μαγικά ξόρκια, τις γητειές, τις μαντινάδες και τις ποικίλες αληθινές και εύθυμες ιστορίες που εντοπίζονται στη Μεγαλόνησο και ειδικότερα στην περιοχή της Ιεράπετρας.
Subtitle: 
Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη λαογραφία, την τοπική ιστορία και την εκπαίδευση
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-89374-7-7
Book pages: 
307
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Σταύρος Χριστοδουλάκης γεννήθηκε την 25η Ιανουαρίου 1967 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Αρσακείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ψυχικού από την οποία απεφοίτησε το 1987.
Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, άρχισε να ασκεί το διδακτικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Δημοτική Εκπαίδευση. Από το 2002 μέχρι το 2005 μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Πατρών με εξειδίκευση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, το 2005 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την παρούσα στιγμή είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εδώ και χρόνια ο συγγραφέας του παρόντος συγγράμματος αρθρογραφεί σε επιστημονικά και μη περιοδικά που ασχολούνται με την εκπαίδευση, το αρχαιοελληνικό πνεύμα, τη λαογραφική παράδοση διαφόρων περιοχών και τις μαχητικές τέχνες. Από το 1999 είναι μόνιμος συνεργάτης στο ελληνοκεντρικό επιστημονικό περιοδικό ΑΕΡΟΠΟΣ. Από το 2008 ανέλαβε τις διορθώσεις του περιοδικού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, το 2009 επιμελήθηκε, από τις εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας, το σύγγραμμα "ΑΤΤΙΚΟΝ ΥΔΩΡ" και το 2010 επιμελήθηκε το επιστημονικό σύγγραμμα "Ένας Γεωργιανός προσκυνητής στον Βυζαντινό κόσμο του 9ου αιώνα: ο Άγιος Ιλαρίων ο Γεωργιανός (διδακτορική διατριβή)" από τις ίδιες εκδόσεις.
Το 2002 εξέδωσε το πρώτο του σύγγραμμα με τίτλο "ΨΗΓΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ", ήτοι αποφθεγματικαί ρήσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων" από τις Εκδόσεις Γεωργιάδη, το οποίο έτυχε και δεύτερης έκδοσης το 2003 από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2006 εξέδωσε το σύγγραμμα με τίτλο "TAE KWON DO, Συμβολή στη μαχητική τέχνη του Tae Kwon Do: προσεγγίσεις και διαστάσεις" από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας (Λογοσοφία).
Το 2008 εξέδωσε την ιστορική μονογραφία με τίτλο "Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ, Ο πανάρχαιος πολιτισμός της ελληνικής Μεγαλονήσου» από τις Εκδόσεις "ΑΛΣ Α.Ε." και το σύγγραμμα "ΓΕΡΑΠΕΤΡΟΣ, Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και την Εκπαίδευση» από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας. Το 2009, από τις ίδιες εκδόσεις, εξέδωσε το σύγγραμμα "Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, Η ζωή του Ιησού μέσα από αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τις Ιερές Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους" και από τις Εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ εξέδωσε το σύγγραμμα "ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, Ο Τρόπος Σκέψης και Ζωής των Κατοίκων της Μεγαλονήσου μέσα από τις Μαντινάδες τους". Το 2010 εξέδωσε από τις Εκδόσεις Ν. & Σ. Μπατσιούλας το σύγγραμμα "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Γνωριμία με την αρχαία ελληνική γλώσσα", το 2011 εξέδωσε από τις ίδιες εκδόσεις το σύγγραμμα "ΓΗΤΕΙΕΣ, Λαϊκή θεραπευτική της Κρήτης" και το 2012 εξέδωσε από τις Εκδόσεις Momentum το σύγγραμμα "ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΙΧ. ΠΡΟΒΑΤΑΚΗΣ, Η ζωή, το Πολιτιστικό του έργο και η προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία".

Subtitle: 
Δοξασίες και μύθοι, συμβολή στη λαογραφία, την τοπική ιστορία και την εκπαίδευση
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-89374-7-7
Book pages: 
307
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο