Product

Γεωλογικά φαινόμενα

Product

Γεωλογικές μελέτες τεχνικών έργων, υδρογεωλογικές μελέτες

Γεωλογικές διαδρομές

Κωδικός:
112789
Description: 

Στην Εξαήμερον, ο Μέγας Βασίλειος αναφέρεται στον χρόνο της δημιουργίας και στις έξι ημέρες που ισοδυναμούν με αιώνες: "καν ημέραν είπης, καν αιώνα, την αυτήν εμείς έννοιαν". Για τους γεωλόγους η ισόχρονη περίοδος των έξι ήμερων της Γενέσεως είναι περίπου 4 δισεκ. έτη και, σύμφωνα με αυτό, αν ο πλανήτης μας γεννήθηκε τη Δεύτερα, το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτον.

33,02 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στην Εξαήμερον, ο Μέγας Βασίλειος αναφέρεται στον χρόνο της δημιουργίας και στις έξι ημέρες που ισοδυναμούν με αιώνες: "καν ημέραν είπης, καν αιώνα, την αυτήν εμείς έννοιαν". Για τους γεωλόγους η ισόχρονη περίοδος των έξι ήμερων της Γενέσεως είναι περίπου 4 δισεκ. έτη και, σύμφωνα με αυτό, αν ο πλανήτης μας γεννήθηκε τη Δεύτερα, το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτον. Το παρόν αντιστοιχεί στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και οι άνθρωποι κυνηγούν χίμαιρες πιστεύοντας ότι οι αίολες πράξεις της σύντομης διαδρομής τους (μόλις για ένα τεσσαρακοστό του δευτερολέπτου) μπορεί να αφήσουν παντοτινά σημάδια... Η αναζήτηση της επιστημονικής γνώσεως και το πάθος για την αλήθεια - αυτό που ο Φάουστ εννοούσε όταν έλεγε "να γνωρίσω τι βαθιά τον κόσμο συγκρατεί" -αποτελεί ίσως μία από αυτές τις χίμαιρες, που έδωσε ο Δημιουργός στον άνθρωπο, ώστε να αιχμαλωτίσει μέσα στο εφήμερο τη διάρκεια...
Subtitle: 
Μικρά μελετήματα
Publications Date: 
2002
Book pages: 
473
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη υφηγητής γεωλογίας και παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών επιστημονικών συμβουλίων και εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού "Hellenic Journal of Geosciences" (πρώην "Annales Geologiques des Pays Helleniques"), καθώς επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του μεταπτυχιακού προγράμματος Μουσειολογίας και διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.

Subtitle: 
Μικρά μελετήματα
Publications Date: 
2002
Book pages: 
473
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο