Product

Για την πρωτοποριακή σκέψη

Product

Για την τηλεόραση

Για την ταυτότητα των Βλάχων

Κωδικός:
144721
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Σε πολλά μέρη των Βαλκανίων συναντάμε λατινόφωνους πληθυσμούς, οι οποίοι στις γλώσσες των γειτονικών λαών είναι γνωστοί ως Βλάχοι, ενώ οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Αρμάνοι. Κοιτίδα των Αρμάνων, από τον ύστερο Μεσαίωνα, είναι η οροσειρά της Πίνδου. Υψηλές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις παρουσιάζουν, πέραν των οροσειρών της βόρειας Ελλάδας, η νότια Αλβανία, η Π. Γ. Δ. Μ., η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Σε πολλά μέρη των Βαλκανίων συναντάμε λατινόφωνους πληθυσμούς, οι οποίοι στις γλώσσες των γειτονικών λαών είναι γνωστοί ως Βλάχοι, ενώ οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Αρμάνοι. Κοιτίδα των Αρμάνων, από τον ύστερο Μεσαίωνα, είναι η οροσειρά της Πίνδου. Υψηλές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις παρουσιάζουν, πέραν των οροσειρών της βόρειας Ελλάδας, η νότια Αλβανία, η Π. Γ. Δ. Μ., η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η ανάπτυξη μιας κοινής αρμανικής συνείδησης εμποδίστηκε από το γεγονός ότι οι Αρμάνοι πολιτισμικά βρίσκονταν κοντά στο ελληνόφωνο στοιχείο της νότιας Βαλκανικής, γλωσσικά όμως συγγένευαν στενά με το συμπαγή ρουμανόφωνο πληθυσμό βόρεια του κάτω ρου του Δούναβη. Στα νεότερα χρόνια, η θέση της ελληνικής ως γλώσσας συνεννόησης στις εμπορικές συναλλαγές της νότιας Βαλκανικής, το κύρος της ελληνικής παιδείας και ο ρόλος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στην Οθωμανική αυτοκρατορία, οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό Αρμάνων στην έκφραση ελληνικής συνείδησης. Πολιτικοί και εθνικοί ανταγωνισμοί του παρελθόντος, που έμειναν γνωστοί στα ελληνικά πολιτικά πράγματα ως το "κουτσοβλαχικό ζήτημα", είχαν κρίσιμο αντίκτυπο στη συγκρότηση και την έκφραση της ταυτότητας των Αρμάνων. Ο χρόνος που περνά, λειτουργεί υπέρ της αφομοίωσης των Αρμάνων στις πολιτισμικές πλειονότητες των βαλκανικών χωρών. Ένας λαός που χάνεται, μια γλώσσα κι ένας πολιτισμός που εξαφανίζονται.
Subtitle: 
Εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μιας βαλκανικής πραγματικότητας
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-8087-82-1
Book pages: 
369
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Thede Kahl (Θεόδωρος Καλ), καθηγητής ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Munster και διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικής Ευρώπης της Βιέννης, από το 2007 είναι μόνιμος ερευνητής Βαλκανιολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. Έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τους Βλάχους και άλλες εθνοτικές ομάδες στα Βαλκάνια, και εξέδωσε έναν τόμο με ηπειρωτικά παραμύθια. Μιλά ελληνικά και άλλες βαλκανικές γλώσσες.

Subtitle: 
Εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μιας βαλκανικής πραγματικότητας
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-8087-82-1
Book pages: 
369
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο