Product

Διαδρομές στην πόλη μου...

Product

Διαδρομές στις θεωρίες του χώρου

Διαδρομές στις θεωρίες του χώρου

Κωδικός:
65441
Description: 

Οι αμοιβαία μετασχηματιστικές σχέσεις οικονομίας-χώρου βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο των κρίσιμων στιγμών στην ιστορία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι προσεγγίσεις όμως των σχέσεων αυτών διέφεραν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικό απόθεμα εννοιολογικών και αναλυτικών εργαλείων, μεθόδων και ερμηνειών, παλιότερων αλλά και νεότερων. Μια τέτοια κρίσιμη καμπή τοποθετείται στη δεκαετία του 1970 και σηματοδοτεί μια ευρείας κλίμακας κοινωνικοοικονομική και γεωγραφική αναδιάρθρωση του σύγχρονου καπιταλισμού.

30,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Οι αμοιβαία μετασχηματιστικές σχέσεις οικονομίας-χώρου βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο των κρίσιμων στιγμών στην ιστορία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι προσεγγίσεις όμως των σχέσεων αυτών διέφεραν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα σημαντικό απόθεμα εννοιολογικών και αναλυτικών εργαλείων, μεθόδων και ερμηνειών, παλιότερων αλλά και νεότερων. Μια τέτοια κρίσιμη καμπή τοποθετείται στη δεκαετία του 1970 και σηματοδοτεί μια ευρείας κλίμακας κοινωνικοοικονομική και γεωγραφική αναδιάρθρωση του σύγχρονου καπιταλισμού. Η ανάπτυξη της κριτικής οικονομικής Γεωγραφίας, που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αυτού, μπορεί να γίνει κατανοητή ως έκφραση, στο πεδίο των θεωριών του χώρου, αυτών των μεγάλης κλίμακας αναδιαρθρωτικών διαδοχικών διακυμάνσεων του σύγχρονου καπιταλισμού Το βιβλίο έχει στόχο την κριτική συζήτηση βασικών προσεγγίσεων του γεωγραφικού χώρου και των αλληλεξαρτήσεων του με τη δυναμική της παραγωγής και της ανάπτυξης στο σύγχρονο καπιταλισμό. Περιλαμβάνει αφενός διαχρονικά ζητήματα, ιδωμένα όμως μέσα από ένα νέο πρίσμα, και αφετέρου ζητήματα που συμβαίνει να βρίσκονται στην αιχμή πρόσφατων διεθνών προβληματισμών. Η συζήτηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις παλιότερες και στις νεότερες διαδρομές στις θεωρίες του οικονομικού χώρου, όχι μόνο για λόγους μιας πιο ολοκληρωμένης εξέτασής τους, αλλά και διότι πολλές φορές το καινούριο στο πεδίο της θεωρίας χτίζεται πάνω στα θεμέλια του παλιού, υλοποιώντας μια διαδικασία κίνησης ιδεών που ο Schumpeter, παραλληλίζοντάς την με την οικονομία, θα αποκαλούσε "δημιουργική καταστροφή".
Subtitle: 
Οικονομικές γεωγραφίες της παραγωγής και της ανάπτυξης
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-393-968-4
Book pages: 
614
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ηλίας Α. Κουρλιούρος είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Χωροταξίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σύμβουλος-Καθηγητής Ευρωπαϊκής Γεωγραφίας στο Ε.Α.Π.. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, Πολεοδομία-Χωροταξία στο ίδιο ίδρυμα (Δρ Μηχ.) και Γεωγραφία στο L.S.E. (Ph.D.). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (Σπουδαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης), ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος του προγράμματος σχεδιασμού και ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου του Ε.Μ.Π. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα-δίκτυα στην Ελλάδα και στo εξωτερικό, καθώς και σε διεθνείς επιστημονικές διοργανώσεις.
Πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία και μονογραφίες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και εκδόσεις πρακτικών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

Subtitle: 
Οικονομικές γεωγραφίες της παραγωγής και της ανάπτυξης
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-393-968-4
Book pages: 
614
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο