Product

Διατριβή Δ'. Εγχειρίδιον. Αποσπάσματα.

Product

Διατροφή

Διατριβή περί ευθανασίας και Διαθήκη

Κωδικός:
116165
Manufacturer: 
Description: 

Και λοιπόν λέγομεν ότι: έργον το εξ ημών είναι εις τούτο φέρον, το να ενδυναμώσωμεν την ψυχήν με στοχασμούς διαφόρους διακριτικούς, συνετούς και εύλογους, δια να μετριάζη εις την περί τον θάνατον πτόησιν.

(Ευγένιος ο Βούλγαρης, Διδάσκαλος του Γένους)

Αλλά ποία η γενικωτέρα ωφέλεια τούτου, αφού η δυσνόητος και υψηλού ύφους γλωσσική έκφρασης αυτού το καθίστα απρόσιτον εις το ευρύτερον κοινόν;

(Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης)

14,68 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Και λοιπόν λέγομεν ότι: έργον το εξ ημών είναι εις τούτο φέρον, το να ενδυναμώσωμεν την ψυχήν με στοχασμούς διαφόρους διακριτικούς, συνετούς και εύλογους, δια να μετριάζη εις την περί τον θάνατον πτόησιν. (Ευγένιος ο Βούλγαρης, Διδάσκαλος του Γένους) Αλλά ποία η γενικωτέρα ωφέλεια τούτου, αφού η δυσνόητος και υψηλού ύφους γλωσσική έκφρασης αυτού το καθίστα απρόσιτον εις το ευρύτερον κοινόν; (Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης) Το αποτέλεσμα της φιλοπονίας των δύο φιλοσοφούντων ιατρών είναι πειστικό. Κατόρθωσαν ν' αποδώσουν τον φιλοσοφικό λόγο του φωτισμένου Δασκάλου με ακρίβεια και σωστή αίσθηση της νεοελληνικής γλώσσας. (Βασίλειος Κύρκος, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας) "Από τις Σωκρατικές διδασκαλίες και υποθήκες", λέει ο Βούλγαρης, "στέργω ν' απολάβω, όχι το να Θανάτω, αλλ' όταν έλθη το χρεών, το οποίον πράως τε και αταράχως περιμένω, να Ευθανατήσω". Πότε λοιπόν έρχεται αυτό το χρεών; Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος; (Γιάνης Δημολιάτης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής) Ένα αναπάντεχα σφριγηλό κείμενο από έναν ογδοντάρη πολύπειρο και βαθυστόχαστο Έλληνα, εκεί μακριά στην Πετρούπολη, πριν 200 ακριβώς χρόνια, για την προετοιμασία για το θάνατο, την αχαρτογράφητη ακόμα και για τους ειδικούς. (Μανώλης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής) Στόχος μας δεν ήταν ένα βιβλίο για ειδικούς, αλλά για όλους. Για εκείνους που απλά θέλουν να χαρούν το βιβλίο σαν ανάγνωσμα ή να μάθουν τι είπε ένας Δάσκαλος του Γένους. (Οι μεταφραστές. Ο εκδότης)
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-256-610-8
Book pages: 
248
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ευγένιος Βούλγαρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1716. Ήταν μεταφραστής του Βολταίρου, παιδαγωγός και διαπρεπής στοχαστής του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στη διάρκεια του ρωσο-οθωμανικού πολέμου εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη, όπου και έζησε έως το θάνατο του, το 1806.

Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-256-610-8
Book pages: 
248
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο