Product

Δωδεκάνησα

Product

Δωδεκάνησα: Ρόδος: Πάτμος: Σύμη: Λέρος: Κάρπαθος: Καστελλόριζο

Δωδεκάνησα στις αρχές του 20ου αιώνα

Κωδικός:
109024
Manufacturer: 
Description: 

Από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 1912, ο ιταλικός στόλος καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα -που ήδη τελούσαν υπό οθωμανική κατοχή- και υψώνει στην πόλη της Ρόδου την ιταλική σημαία, η οποία θα συνεχίζει να κυματίζει στο ιστό για 31 ολόκληρα χρόνια -μέχρι το 1943- ως δείγμα ιταλικής κατοχής.
Το ανά χείρας φωτογραφικό λεύκωμα είχε πρωτοεκδοθεί πριν από 90 σχεδόν χρόνια -το 1913- με τον τίτλο: "Le isole dell' Egeo occupate dalle Armi Italiane".

39,36 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο του 1912, ο ιταλικός στόλος καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα -που ήδη τελούσαν υπό οθωμανική κατοχή- και υψώνει στην πόλη της Ρόδου την ιταλική σημαία, η οποία θα συνεχίζει να κυματίζει στο ιστό για 31 ολόκληρα χρόνια -μέχρι το 1943- ως δείγμα ιταλικής κατοχής. Το ανά χείρας φωτογραφικό λεύκωμα είχε πρωτοεκδοθεί πριν από 90 σχεδόν χρόνια -το 1913- με τον τίτλο: "Le isole dell' Egeo occupate dalle Armi Italiane". Όταν πρωτοξεφύλλισα το αντίτυπο που μού δόθηκε με το Γιάννη Μαχαιρίδη, εκστασιάστηκα από την πρωτοποριακή, για την εποχή του, εκδοτική τεχνική. Το δερματόδετο εξώφυλλο, το μέγεθος και το σχήμα της έκδοσης, η τελειότητα των πανοραμικών λήψεων, με συνεπήραν. [...] Ο ιταλός φωτογράφος -πιθανότατα κάποιος στρατιωτικός που ακολουθούσε τα ιταλικά στρατεύματα, όπως συνάγεται από ορισμένες λήψεις- απαθανάτισε στο πλούσιο και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό του, με πανοραμικές ή γενικές απόψεις, τοπία και μνημεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σ' εκείνα της Ρόδου από την περίοδο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ο φωτογράφος μάς παρέδωσε μιαν αποτύπωση της αλλοτινής εικόνας του δωδεκαννησιακού τοπίου του 1912, η οποία οδηγεί στην αναπόφευκτη -αλλά συνάμα και αποκαλυπτική- σύγκριση τόσο με το διάστημα της κατοχής που ακολούθησε όσο και με το παρόν. [...] (από τον πρόλογο του Νίκου Σηφουνάκη)
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7580-05-2
Book pages: 
102
Book Dimensions: 
23χ32
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7580-05-2
Book pages: 
102
Book Dimensions: 
23χ32
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο