Product

Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε

Product

Είμαστε ελεύθεροι;

Είμαστε ελεύθεροι;

Κωδικός:
135895
Manufacturer: 
Description: 

Αν ρωτήσουμε τον πρώτο συνάνθρωπό μας που θα συναντήσουμε τυχαία να μας πει αν αισθάνεται ελεύθερος στις πράξεις του, στις αποφάσεις του, στις σκέψεις του κλπ., είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσει καταφατικά. Ναι, αισθάνεται ελεύθερος. Και μάλιστα θα μας πει ότι δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού κάθε φορά αυτός αποφασίζει τι θα κάνει, πώς θα ρυθμίσει τη ζωή του. Αυτό το νιώθει βαθιά μέσα του, χωρίς καμιά ιδιαίτερη σκέψη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι αυτή η αλήθεια; Ή πρόκειται μόνον για αυταπάτη, για ψευδαίσθηση;

7,34 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Αν ρωτήσουμε τον πρώτο συνάνθρωπό μας που θα συναντήσουμε τυχαία να μας πει αν αισθάνεται ελεύθερος στις πράξεις του, στις αποφάσεις του, στις σκέψεις του κλπ., είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαντήσει καταφατικά. Ναι, αισθάνεται ελεύθερος. Και μάλιστα θα μας πει ότι δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού κάθε φορά αυτός αποφασίζει τι θα κάνει, πώς θα ρυθμίσει τη ζωή του. Αυτό το νιώθει βαθιά μέσα του, χωρίς καμιά ιδιαίτερη σκέψη. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι αυτή η αλήθεια; Ή πρόκειται μόνον για αυταπάτη, για ψευδαίσθηση; Στο βιβλίο αυτό δεν γίνονται ιστορικές αναδρομές ούτε φιλοσοφικές αναλύσεις υψηλού επιπέδου - που άλλωστε ξεπερνούν τις ικανότητες του συγγραφέα. Αναφέρονται μονάχα, επιγραμματικά και με απλό τρόπο έτσι που να μπορούν να γίνονται κατανοητά από τον μη ειδικό, τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν σήμερα η Βιολογία και ιδιαίτερα οι Νευροεπιστήμες (Επιστήμες του εγκεφάλου, Νευροψυχολογία κλπ.) -που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο- αναφορικά με τη σχέση τού εγκεφάλου με τον νου, με το αν η βούλησή μας είναι ελεύθερη ή όχι κλπ., και διατυπώνονται κάποιες απλές σκέψεις καθώς και προτάσεις για να βοηθηθούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Subtitle: 
Τα πορίσματα των σύγχρονων νευροεπιστημών
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-531-232-8
Book pages: 
112
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Βύρων Κατσάρος, Διδάκτορας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης διετέλεσε υφηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gottingen και επιστημονικός ερευνητής στο ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
Τα βιβλία του πραγματεύονται το ζήτημα της "ελεύθερης βούλησης" του ανθρώπου, καθώς και την κατάσταση της "ευτυχίας" ορισμένη ως "μια ζωή που αξίζει να τη ζεις". Διερευνάται σε ποιό βαθμό ελεύθερη βούληση και ευτυχία ισχύουν, και ποιοί παράγοντες τις περιορίζουν ή τις ενισχύουν.
Τα βιβλία του Β. Κατσάρου στοχεύουν να παρουσιάσουν το πώς πρέπει να δράσουμε τόσο σε ατομικό (Δημιουργική αυτοπραγμάτωση, μέσω Αυτογνωσίας και Αυτοέλεγχου) όσο και σε κοινωνικό (Αγώνας για μια Κοινωνία που βάζει τον Άνθρωπο και τη Φύση πάνω από το χρήμα) επίπεδο, αλλά και το πώς να ανατρέψουμε τις υπάρχουσες στρεβλές συνθήκες.
O συγγραφέας επέλεξε τα βιβλία του να είναι ολιγοσέλιδα, γραμμένα σε απλή και κατανοητή - για τους μη ειδικούς - γλώσσα, χωρίς φιλοσοφικές αναλύσεις, με οδηγό τη Λογική των Θετικών Επιστημών και συνταγμένα με τέτοιο τρόπο (αυτοτέλεια κεφαλαίων, επανάληψη παραδειγμάτων), ώστε να μπορούν να διαβαστούν με οποιαδήποτε σειρά -τόσο τα βιβλία όσο και τα κεφάλαια που εμπεριέχονται σε αυτά.

Subtitle: 
Τα πορίσματα των σύγχρονων νευροεπιστημών
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-531-232-8
Book pages: 
112
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο