Product

Εθνικισμός, ιδεολογία, μέσα μαζικής επικοινωνίας

Product

Εθνικισμός, ο σύγχρονος Ιανός

Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες

Κωδικός:
113568
Αuthor: 
Description: 

Το αντικείμενο του βιβλίου της Ντιλέκ Γκιουβέν ξεπερνά τα όρια ενός μεμονωμένου επεισοδίου: τα όρια των διώξεων εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955.

15,44 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το αντικείμενο του βιβλίου της Ντιλέκ Γκιουβέν ξεπερνά τα όρια ενός μεμονωμένου επεισοδίου: τα όρια των διώξεων εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955. Η πλούσια σε αρχειακό υλικό και προβληματισμό μελέτη της αφορά στις συμπεριφορές ενός κράτους, του τουρκικού, στη δύσκολη διαδρομή του προς τη νεωτερικότητα. Η διαδρομή αυτή εκτυλίσσεται σε δυο επίπεδα: α) Στη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο εθνικό τουρκικό κράτος και στις συνέπειες αυτής της μετάβασης για τους μη τουρκικούς πληθυσμούς του κράτους, δηλαδή τους Αρμένιους, τους Εβραίους και τους Έλληνες, β) Στις συγκυρίες, οικονομικές και πολιτικές, της δεκαετίας του 1950, οι οποίες οδηγούν το τουρκικό κράτος, ή τουλάχιστον ένα μέρος του, σε επεισοδιακές διαδικασίες εθνοτικής ομογενοποίησης. Μέρος των τελευταίων οι οργανωμένες, όπως αποδεικνύεται στο βιβλίο, διώξεις εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955. Πέρα από το συγκεκριμένο "ελληνικό" ενδιαφέρον του, το βιβλίο οδηγεί σε προβληματισμούς για την σύγχρονη τουρκική ιστορία και συγκεκριμένα για τις λειτουργίες και τις λήψεις αποφάσεων στο τουρκικό κράτος. Η μελέτη της Ντιλέκ Γκιουβέν βασίζεται σε μοναδικά δικαστικά αρχεία και συμπληρώνει τα βιβλία του Σπύρου Βρυώνη, "Ο μηχανισμός της καταστροφής: Το τουρκικό πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 και η καταστροφή της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης" και της Μερόπης Αναστασιάδη, "Η πολιτική ρωμιοσύνη εν αναμονή μιας αναζωογόνησης: Ο ελληνισμός της Πόλης από το 1955 έως σήμερα" (και τα δύο υπό έκδοση στην Εστία).
Subtitle: 
Τα επεισόδια εναντίον των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας 6/7 Σεπτεμβρίου 1955
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-05-1270-1
Book pages: 
387
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

H Ντιλέκ Γκιουβέν γεννήθηκε στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερου και εκπόνησε το έργο "Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες", που αποτελεί τη διδακτορική της διατριβή, στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ. Διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

Subtitle: 
Τα επεισόδια εναντίον των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας 6/7 Σεπτεμβρίου 1955
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-05-1270-1
Book pages: 
387
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο