Product

Εκβάτανα

Product

Εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία

Εκβιομηχάνιση και εξουσιαστική στρατηγική στην Ελλάδα

Κωδικός:
50054
Description: 

Στόχος της μελέτης αυτής είναι να αναλύσει τη διαδικασία εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση των συνθηκών που προσδιόρισαν την επενδυτική δραστηριότητα στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Στόχος της μελέτης αυτής είναι να αναλύσει τη διαδικασία εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση των συνθηκών που προσδιόρισαν την επενδυτική δραστηριότητα στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Η διαδικασία εκβιομηχάνισης μετά τον πόλεμο - και σε αντίθεση με την προπολεμική περίοδο - εξετάζεται ως συστατικό στοιχείο μιας συγκροτημένης εξουσιαστικής στρατηγικής της αστικής τάξης. Μιας στρατηγικής που συνιστάται στην οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια διεθνοποίησης της οικονομίας μέσα από τη σύνθεση και την ένταξη, αργότερα, στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, και στον εκσυγχρονισμό του αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους. Η επενδυτική πρακτική των ελλήνων βιομηχάνων εντάσσεται στην επιδίωξή τους να γίνουν το "τοπικό" τμήμα ενός ολοκληρωμένου υπερεθνικού κεφαλαίου. Οι αντιφάσεις αυτού του πρότυπου εξαρτημένης ανάπτυξης οδήγησαν στην σημερινή κρίση της βιομηχανίας. Αποδεικνύεται έτσι, ότι πρόκειται για μία κρίση στρατηγικής που δεν εξελίσσεται, όμως, σε κρίση της αστικής εξουσίας.
Subtitle: 
Όψεις εξαρτημένης ανάπτυξης
Publications Date: 
1989
Book pages: 
254
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Γεννήθηκε στην Τερπνή Σερρών το 1969. Είναι απόφοιτος (1991) και διδάκτορας (1998) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Το 2001 διετέλεσε υπότροφος (visiting fellow) του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 έλαβε υποτροφία του Βουλγαρικού Κράτους για τη διεκπεραίωση έρευνας στα αρχεία των πόλεων Σόφιας και Μεγάλου Τυρνόβου (Velico Tarnovo) στα πλαίσια του προγράμματος "Εκκλησία και Οικογένεια στα Βαλκάνια". Τα γενικότερα ενδιαφέροντά του αφορούν στις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής και ιδιαίτερα στο φαινόμενο της ανάδυσης της κοινωνίας των πολιτών (civil society) στο χώρο των Βαλκανίων, με έμφαση στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Έχει γράψει βιβλία για το Πατριαρχείο, το Βυζάντιο στις βαλκανικές εθνικές ιστορίες και για τη διάδοση του Αρμενόπουλου στις βαλκανικές χώρες.

Subtitle: 
Όψεις εξαρτημένης ανάπτυξης
Publications Date: 
1989
Book pages: 
254
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο