Product

Εκδοτικά

Product

Εκδοτικές εφαρμογές με υπολογιστή

Εκδοτικά τυπογραφικά σήματα βιβλίων του ελληνικού κόσμου 1494-1821

Κωδικός:
145833
Manufacturer: 
Description: 

Τα τυπογραφικά σήματα τυπογράφων και εκδοτών, αυτά τα περίτεχνα έργα τέχνης, άλλοτε πολυσύνθετα και άλλοτε εξαιρετικά λιτά, αλλά εξίσου επιβλητικά που χρησιμοποιούσαν οι τυπογράφοι εκδότες για να δηλώσουν την ταυτότητά τους και να κοσμήσουν τα βιβλία τους, παρουσιάζονται στη μακραίωνη πορεία τους σ' έναν επιβλητικό τόμο.

71,33 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα τυπογραφικά σήματα τυπογράφων και εκδοτών, αυτά τα περίτεχνα έργα τέχνης, άλλοτε πολυσύνθετα και άλλοτε εξαιρετικά λιτά, αλλά εξίσου επιβλητικά που χρησιμοποιούσαν οι τυπογράφοι εκδότες για να δηλώσουν την ταυτότητά τους και να κοσμήσουν τα βιβλία τους, παρουσιάζονται στη μακραίωνη πορεία τους σ' έναν επιβλητικό τόμο. Το βιβλίο "Εκδοτικά τυπογραφικά σήματα του ελληνικού κόσμου (1494-1821)" του Κων. Σπ. Στάϊκου αναδεικνύει λεπτομέρειες στην τέχνη του βιβλίου όπως την ανέπτυξαν και από την αρχή της αρχετυπίας ως τα προεπαναστατικά χρόνια, επώνυμοι και ανώνυμοι εκδότες και τυπουργοί. Τα σήματα ήταν συνήθως ανυπόγραφες συνθέσεις με ποικίλο περιεχόμενο: μυθολογικά και μη όντα, πλαισιωμένα με ελληνικές ή λατινικές ρήσεις που διαφήμιζαν την εγκυρότητα των εκδόσεων τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις προσωπογραφίες του εκδότη ή του χρηματοδότη του βιβλίου. Σχεδιάζονταν από ζωγράφους και χαράκτες που πλαισίωναν τα τυπογραφικά κέντρα και γνώριζαν σχεδιασμό, χάραξη και απόδοση της δημιουργίας τους στο μέταλλο. Το πρώτο τυπογραφικό σήμα στην ιστορία του βιβλίου χαρακτηρίζει το Ψαλτήριο που τυπώθηκε στη Μαγεντία από τον Johann Fust και τον Peter Schoeffer το 1457. Τα σήματα που παρουσιάζονται στον τόμο και στην έκθεση - εμβλήματα, οικόσημα, γεωμετρικές και άλλες συνθέσεις- αντιπροσωπεύουν ελληνικά έντυπα που τυπώθηκαν εκτός Ελλάδας και πριν από την Επανάσταση του ’21 και απευθύνονταν στο ελληνικό κοινό ή στους ορθόδοξους χριστιανούς. Παράλληλα, δημοσιεύονται και σήματα διασήμων τυπογραφείων όπως του Άλδου Μανούτιου στη Βενετία, στο οποίο Έλληνες λόγιοι συνέβαλαν στην εξέλιξή του, του Ερρίκου Στέφανου στο Παρίσι με τα διεθνώς αναγνωρισμένα στοιχεία "Gres du Roi" χαρακτήρες, πρωτογράμματα και επίτιτλα- τα οποία βασίστηκαν στο σχεδιασμό σπουδαίων Ελλήνων καλλιγράφων. Τα εκδοτικά σήματα παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά με σύντομη αναφορά στο βιβλίο όπου ανήκει το καθένα. Η επιλογή έγινε με βάση τις βιβλιογραφικές εκδόσεις, και με αυτοψία σε πολλές κοσμικές και μοναστηριακές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλα τα σήματα αποδίδονται στις φυσικές τους διαστάσεις, περιγράφονται και συμπληρώνονται με τη βιβλιογραφική τους ταυτότητα.
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-9880-30-4
Book pages: 
219
Book Dimensions: 
31χ22
Publication Place: 
Αθήνα

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος είναι αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου και εκδότης. Πιο γνωστά έργα του είναι η πεντάτομη "Ιστορία της βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό", η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδο από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα έως και την Αναγέννηση, μετά από ενδελεχή έρευνα δώδεκα ετών, οι εργασίες του για τις αρχαιοελληνικές βιβλιοθήκες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο τόμος "Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)" και η νέα, υπό έκδοση, ιστορική έρευνα: "Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο", η οποία θα περιλάβει πέντε τόμους.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-9880-30-4
Book pages: 
219
Book Dimensions: 
31χ22
Publication Place: 
Αθήνα