Product

Εκπαίδευση και ανάπτυξη

Product

Εκπαίδευση και διάκριση των φύλων

Εκπαίδευση και ανάπτυξη στην Ελλάδα 1948-1985: Το ασύμπτωτο μιας σχέσης

Κωδικός:
22144
Manufacturer: 
Description: 

"Στο επίκεντρο των προβληματισμών που αναπτύσσονται στην παρούσα εργασία βρίσκεται ο ρόλος του κράτους στη μεταπολεμική Ελλάδα στην κατανομή των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση και στον προσδιορισμό της σύνθεσης των ειδικοτήτων και των εκπαιδευτικών προσανατολισμών (τεχνικού και επαγγελματικού περιεχομένου).

21,09 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Στο επίκεντρο των προβληματισμών που αναπτύσσονται στην παρούσα εργασία βρίσκεται ο ρόλος του κράτους στη μεταπολεμική Ελλάδα στην κατανομή των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση και στον προσδιορισμό της σύνθεσης των ειδικοτήτων και των εκπαιδευτικών προσανατολισμών (τεχνικού και επαγγελματικού περιεχομένου). Οι κατευθύνσεις αυτές κρατικής παρέμβασης εξετάζονται ενιαία αφού θεωρούμε πως λειτουργεί αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο και την έκταση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και την ποσοτική και ποιοτική σύνθεση των παραγόμενων υλικών αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, και κατά προέκταση ανάμεσα στην παιδεία και τον πολιτισμό (υλικό και πνευματικό) ενός λαού. Η κατά βαθμίδα διάρθρωση των εκπαιδευτικών δαπανών (καταναλωτικών και επενδυτικών), η κατανομή των τραπεζικών δανείων και οι συγκεκριμένες ροές κατά επίπεδο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτυπώνουν με αυστηρότητα και ακρίβεια τις τελικές κρατικές επιλογές, πέραν των διακηρυγμένων προθέσεων. Η μελέτη αυτή στοχεύει στην αποσαφήνιση εννοιών και μεθοδολογιών· στην αποκατάσταση στατιστικών σειρών των εκπαιδευτικών δαπανών· στον εντοπισμό συγχύσεων, αλληλεπικαλύψεων, αντιθέσεων των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών ροών και δομών απασχόλησης· στη χαρτογράφηση των διασυνδέσεων εκπαιδευτικών διαδικασιών και τομέων της ελληνικής οικονομίας· στην αποκρυπτογράφηση των συστατικών στοιχείων της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΟΚ - το διευρωπαϊκό πλαίσιο των ενδοελλαδικών επιλογών. Τις διαδοχικές αυτές απόπειρες φωτισμού των επιμέρους πτυχών ακολουθούν η κριτική των υποδειγμάτων της εκπαίδευσης που προτάθηκαν ή και εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από εμπειρογνώμονες και διεθνείς οργανισμούς και μια απόπειρα ερμηνείας των ενδογενών αιτίων εσωτερίκευσης της εξαρτησιακής νοοτροπίας και πρακτικής στην εκπαιδευτική, ερευνητική και οικονομική πολιτική".
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-310-057-9
Book pages: 
617
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Στέφανος Πεσμαζόγλου, γιος του πολιτικού Γιάγκου (Ιωάννη) Πεσμαζόγλου (1918-2003), γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μετά το 1977 εργάστηκε στην Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Διδάσκει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό του έργο καλύπτει εκπαιδευτικές, πολιτικές και ιδεολογικές πτυχές του μεταπολεμικού ελλαδικού και νοτιο-ευρωπαϊκού χώρου. Κυριότερες δημοσιεύσεις: "Βίοι παράλληλοι στον ευρωπαϊκό νότο", εκδ. Παρατηρητής, 1986, και "Εκπαίδευση και ανάπτυξη στην Ελλάδα 1948-1985: το ασύμπτωτο μιας σχέσης", εκδ. Θεμέλιο 1987, β' εκδ. 1999.

Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-310-057-9
Book pages: 
617
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο