Product

Ελληνισμός και Ορθοδοξία

Product

Ελληνισμός και σοσιαλισμός

Ελληνισμός και σλαβικός κόσμος

Κωδικός:
107210
Manufacturer: 
Description: 

[...] Το "σλαβικό πρόβλημα" συνοδεύει, όπως είναι γνωστό, το νεοελληνικό κράτος από τη στιγμή σχεδόν της γένεσής του και αποτελεί, χάρη στη θεωρία του Φαλλμεράυερ, μόνιμο σημείο αναφοράς τόσο στην ακαδημαϊκή συζήτηση για την εθνική ταυτότητα των Νεοελλήνων, όσο και στην προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει το "θεωρητικό" σκέλος αξιώσεων, που κατά καιρούς προβάλλουν οι βόρειοι γείτονές της. Το ζήτημα έχει, λοιπόν, δυο εκφάνσεις: α. την ακαδημαϊκή, δηλ.

12,95 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Το "σλαβικό πρόβλημα" συνοδεύει, όπως είναι γνωστό, το νεοελληνικό κράτος από τη στιγμή σχεδόν της γένεσής του και αποτελεί, χάρη στη θεωρία του Φαλλμεράυερ, μόνιμο σημείο αναφοράς τόσο στην ακαδημαϊκή συζήτηση για την εθνική ταυτότητα των Νεοελλήνων, όσο και στην προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να αντιμετωπίσει το "θεωρητικό" σκέλος αξιώσεων, που κατά καιρούς προβάλλουν οι βόρειοι γείτονές της. Το ζήτημα έχει, λοιπόν, δυο εκφάνσεις: α. την ακαδημαϊκή, δηλ. την χωρίς προκαταλήψεις εξέταση της διαχρονικής παρουσίας του σλαβικού στοιχείου στον ελληνικό χώρο (όπως αυτή τεκμαίρεται από τις ιστορικές πηγές) και β. την πολιτική, την προσπάθεια δηλ. να ενταχθούν μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι "επιστημονικά" επιχειρήματα, γλωσσολογικής ή ιστορικής υφής. [...] (απόσπασμα από τη σελ. 38 του βιβλίου)
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-288-155-0
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Φαίδων Μαλιγκούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Σπούδασε Σλαβική Φιλολογία και Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης στα Πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης και του Μύνστερ. Είναι υφηγητής της Σλαβολογίας του Πανεπιστημίου της Γοττίγγης. Aπό το 1977 έως το 2008 δίδαξε το Μάθημα Ιστορίας και Πολιτισμού των Σλαβικών Λαών στο Α.Π.Θ. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Κύριο αντικείμενο της ερευνητικής του προσπάθειας είναι οι σχέσεις του μεσαιωνικού και νεότερου ελληνισμού με τον σλαβικό κόσμο.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-288-155-0
Book pages: 
245
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο