Product

Εξερευνώντας την Αφρική

Product

Εξερευνώντας την Ινδία

Εξερευνώντας την Ελλάδα

Κωδικός:
126324
Manufacturer: 
Description: 

Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό πανόραμα της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα, από τη σημαντική και αδημοσίευτη συλλογή του Γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot που προέρχεται από τη "Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης".

69,01 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό πανόραμα της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα, από τη σημαντική και αδημοσίευτη συλλογή του Γάλλου ελληνιστή Hubert Pernot που προέρχεται από τη "Βιβλιοθήκη του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης". Ο Hubert Pernot (1870-1946), πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας, περιηγείται τον τόπο τη μεταβατική περίοδο 1898-1913. Η φωτογραφία υπήρξε το μέγα πάθος του, όχι μόνον ως συμπλήρωμα στις επιστημονικές του εργασίες, αλλά και ως πρόσφορο μέσον για να κινήσει με τρόπο άμεσο και υποβλητικό το ενδιαφέρον του κοινού. Καρπός λοιπόν των επισκέψεων και αποστολών του στη χώρα μας υπήρξε αυτή η εξαίσια φωτογραφική συλλογή που σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας. Το βιβλίο με τίτλο "Εξερευνώντας την Ελλάδα, φωτογραφίες 1898 -1913", αποτελεί μια μοναδική τοιχογραφία της Ελλάδας λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται με τους Βαλκανικούς πολέμους, μια πραγματική εξερεύνηση του τοπίου και των κατοίκων του που αποτυπώνεται σε 300 σπάνιες φωτογραφίες, αυστηρή επιλογή από το σύνολο των 1286 κλισέ που απαρτίζουν τη συλλογή Pernot. Η Αθήνα και ο Πειραιάς με τα περίχωρα, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, η Ήπειρος και η Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, αντιπροσωπεύονται επάξια. Το φωτογραφικό αυτό υλικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και εικαστικό ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνει την ελληνική παραδοσιακή κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα. Οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις. Ταυτόχρονα η επικαιρότητα της εποχής: οι Έλληνες στρατιώτες στο Μπιζάνι, τα παραπήγματα της Αθήνας, ο κρητικός καλόγερος με τα ρούχα του αντάρτη, οι ελληνικές αρχαιότητες, το αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η Δήλος, οι Δελφοί και οι ανασκαφές στην Κνωσό, αλλά και η σύγχρονη όψη των αστικών κέντρων, η Κέρκυρα, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, το Ναύπλιο, η Πάτρα, το Ηράκλειο. Όλα δηλώνουν καλά τις εύστοχες και μελετημένες επιλογές του δημιουργού αυτού του αρχείου.
Subtitle: 
Φωτογραφίες 1898-1913: Συλλογή Hubert Pernot από το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8154-57-Χ
Book pages: 
307
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

H ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού γεννήθηκε το 1919, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, από τη μεριά του πατέρα της, και από τη Χίο, από τη μεριά της μητέρας της. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS, 1969-1974). Oνομάστηκε καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Universite Paris - Sorbonne, Paris IV) και διευθύντρια του Institut Neoellenique (1978-1983) του ιδίου Πανεπιστημίου. Επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (1999-2008). Oι εργασίες της είχαν ως αντικείμενο την ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας και παιδείας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών. Oι ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις της πραγματοποιήθηκαν σε τομείς όπως η ελληνική εκδοτική παραγωγή, η ιστορία του ελληνικού Τύπου, ο περιηγητισμός, το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού και καθορίζονται χρονικά από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Διετέλεσε επί μακρόν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χαρτογραφίας. Μεταξύ των έργων της περιλαμβάνονται "Η νεωτερική γεωγραφία των Δημητριέων" (εκδ. Ζήτη), "Ιστορία του ελληνικού Τύπου" (εκδ. Ερμής), "Καϊρικά μελετήματα" (Καΐριος Βιβλιοθήκη), "Αθήνα, η πόλη-οι άνθρωποι" (εκδ. Ποταμός), και πολλά άρθρα, ανακοινώσεις και συμμετοχές σε συλλογικά έργα. Έφυγε από τη ζωή "πλήρης ημερών", στην Αθήνα, στις 14 Μαΐου 2012.

Subtitle: 
Φωτογραφίες 1898-1913: Συλλογή Hubert Pernot από το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8154-57-Χ
Book pages: 
307
Book Dimensions: 
28χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο