Product

Επίδαυρος

Product

Επίδαυρος

Επίδαυρος

Κωδικός:
77272
Manufacturer: 
Description: 

Μια έκδοση αφιερωμένη στο μοναδικό αρχαίο ελληνικό θέατρο που είναι παγκόσμια γνωστό για την ομορφιά και την αρμονία των αρχιτεκτονικών μελών του, την ακουστική του και την φιλοξενία των πιο διάσημων έργων και εκτελεστών που έχουν παρουσιαστεί στην υφήλιο.

68,80 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Μια έκδοση αφιερωμένη στο μοναδικό αρχαίο ελληνικό θέατρο που είναι παγκόσμια γνωστό για την ομορφιά και την αρμονία των αρχιτεκτονικών μελών του, την ακουστική του και την φιλοξενία των πιο διάσημων έργων και εκτελεστών που έχουν παρουσιαστεί στην υφήλιο. Όλη η ιστορία του θεάτρου από την επιλογή της θέσης του, την αρχιτεκτονική του διάταξη και τις μαθηματικές σχέσεις της κατασκευής του που δημιουργούν τη μοναδική ακουστική του με αναλυτική αναφορά στην αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με πλήρη παραστασιογραφία, καταγραφή συντελεστών και κριτικογραφία, με ιστορική αναφορά στις ανασκαφές και ανέκδοτες φωτογραφίες από την αναστήλωσή του, με αεροφωτογραφίες όλου του αρχαιολογικού χώρου, με 200 περίπου φωτογραφίες από όλες τις σύγχρονες παραστάσεις, μακέτες από τα σκηνικά και κουστούμια των Τσαρούχη, Μόραλη, Βασιλείου, Φασιανού κ.ά., με παρτιτούρες του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη όλο το μυθικό μεγαλείο που συνοδεύει το χώρο της Επιδαύρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τα κείμενα υπογράφουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Σάββας Γώγος και η ομάδα θεατρολόγων του Κέντρου Έρευνας Αρχαίου Ελληνικού Δράματος "Δεσμοί", υπό τη γενική εποπτεία του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Στην έκδοση περιλαμβάνονται: - Ένας κώδικας σε ομοιογραφική αναπαραγωγή με την τραγωδία Εκάβη του Ευριπίδη, που φυλάσσεται ως Ελληνικός κώδικας 470 στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. - Ένα τομίδιο με βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, ιστορικά στοιχεία του κώδικα και παλαιογραφική μεταγραφή της τραγωδίας.
Subtitle: 
Το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8460-46-8
Book pages: 
452
Book Dimensions: 
33χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση για 35 ολόκληρα χρόνια, από το 1964 ως το 1999. Μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971 και εργάζεται ως κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος μέχρι και σήμερα, ενώ εκτάκτως συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.
Κριτικά δοκίμια, επιφυλλίδες και σχόλιά του έχουν κυκλοφορήσει στους εξής τόμους: "Κλειδιά και Κώδικες Θεάτρου: Ι. Αρχαίο Δράμα (1982) ΙΙ. Ελληνικό θέατρο (1984)", "Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου" (1984), "Τα μετά το θέατρο" (1985) (Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), "Προσωπολατρία" (1992), "Θίασος Ποικιλιών" (1993), "Το νήμα της στάθμης" (1996), "Παγκόσμιο θέατρο: Ι. Από τον Μένανδρο στον Ίψεν (1998) ΙΙ. Από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ (1999) (Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών) ΙΙΙ. Από τον Μίλλερ στον Μύλλερ (2000)"
Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Αμήχανον Τέχνημα" (1971 & 1980), "Παράβαση" (1980), τα διηγήματα "Καμπάνα και Οδάξ" (1985), και τη συλλογή τραγουδιών, τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες ("Χρονικό", "Ιθαγένεια", "Η μεγάλη αγρυπνία", "Ανεξάρτητα Τραγούδια", "Μεταφυσική Τοπολογία").
Κύριος άξονας του μεταφραστικού του έργου είναι, το αρχαίο δράμα. Έχει μεταφράσει τα ακόλουθα έργα: "Ικέτιδες", "Ορέστεια", "Προμηθεύς Δεσμώτης", "Επτά επί Θήβας" (Αισχύλου), "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη", "Αίας", "Τραχίνιες", "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ" (Σοφοκλή), "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", "Ιφιγένεια εν Ταύροις", "Βάκχες", "Ηλέκτρα", "Ορέστης", "Εκάβη", "Κύκλωψ", "Τρωάδες", "Ελένη", "Ανδρομάχη", "Φοίνισσες" (Ευριπίδη), "Λυσιστράτη", "Πλούτος", "Νεφέλες", "Εκκλησιάζουσες", "Θεσμοφοριάζουσες", "Ιππής", "Όρνιθες" (Αριστοφάνη), "Ταρτούφος", "Ασυλλόγιστος", "Γιατρός με το ζόρι" (Μολιέρου).
Συνέπραξε και συνεργάστηκε, επίσης, με τον καθηγητή - αρχαιολόγο κ. Σάββα Γώγο και ομάδα θεατρολόγων για τη συγγραφή του λευκώματος "Επίδαυρος: το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις" (2002). Ακόμα, το σχολικό εγχειρίδιο "Δραματική Ποίηση" διδάχθηκε επί 25 έτη στα ελληνικά Γυμνάσια, ενώ διδακτέα ύλη σε σχολικά βιβλία του Λυκείου είναι οι μεταφράσεις του της "Αντιγόνης" και του "Οιδίποδα Τυράννου".
Από το 1990 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Έχει διατελέσει μέλος, αλλά και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και επί μία εικοσαετία Πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του "Κέντρου Έρευνας & Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ΔΕΣΜΟΙ", του οποίου σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ., είναι Αντιπρόεδρος της "Εταιρείας Συγγραφέων", μέλος της "Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων" και από τον Νοέμβριο του 2003 Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Κέντρου Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου".
Το 2000 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μάρτιο του 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008, από το Υπουργείο Πολιτισμού για το συνολικό του έργο.

Subtitle: 
Το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-8460-46-8
Book pages: 
452
Book Dimensions: 
33χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο