Product

Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης

Product

Επιπεδία

Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης

Κωδικός:
139724
Description: 

Έχουν περάσει είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του παρόντος βιβλίου ως διδακτικού βοηθήματος για τις παραδόσεις του μαθήματος της Γενικής Γλωσσολογίας ΙΙ στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Το μάθημα απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο υποψήφιων φιλολόγων, πολλοί λίγοι από τους οποίους θα στρέφονταν προς την ειδίκευση της γλωσσολογίας, και αποσκοπούσε στην εξέταση των γλωσσικών υποσυστημάτων καθώς και σε μια πρώτη γνωριμία με την εξέλιξη της γλωσσικής σκέψης.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Έχουν περάσει είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του παρόντος βιβλίου ως διδακτικού βοηθήματος για τις παραδόσεις του μαθήματος της Γενικής Γλωσσολογίας ΙΙ στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Το μάθημα απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο υποψήφιων φιλολόγων, πολλοί λίγοι από τους οποίους θα στρέφονταν προς την ειδίκευση της γλωσσολογίας, και αποσκοπούσε στην εξέταση των γλωσσικών υποσυστημάτων καθώς και σε μια πρώτη γνωριμία με την εξέλιξη της γλωσσικής σκέψης. Πρωταρχικός, επομένως, στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα σύντομο χρηστικό βοήθημα στη μελέτη των μονάδων και των επιπέδων της γλωσσικής ανάλυσης, βάσει της οποίας μπορεί κανείς να επιχειρήσει μια περαιτέρω διερεύνηση των γλωσσολογικών προβλημάτων. Παράλληλα, επιδιώκεται η γνωριμία με ορισμένες κλασικές θεωρίες της γλωσσολογίας και, έμμεσα, με την ιστορία της γλωσσολογίας, καθώς επίσης και μια στοιχειώδης επαφή με προβλήματα μεθοδολογίας. Από τον πρωταρχικό στόχο προκύπτει η διάρθρωση του βιβλίου σε κεφάλαια που αντιστοιχούν στα γλωσσικά υποσυστήματα (φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό, κτλ.). Τα κεφάλαια της πραγματολογίας και της κοινωνιογλωσσολογίας έρχονται ουσιαστικά να αμφισβητήσουν τη λογική των προηγουμένων, δηλαδή τη λογική της αυτονομίας των επιμέρους όψεων της γλώσσα και της απόσπασής της από το επικοινωνιακό και κοινωνικό πλαίσιό της. Ελπίζω ότι -παρά τη συνοπτική μορφή του κειμένου- με τον τρόπο αυτό γίνονται φανερές η σχετικότητα και η διαλεκτικότητα που διέπουν την επιστημονική αναζήτηση. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπούν (πέρα από την εμπέδωση της θεωρητικής γνώσης) και οι ασκήσεις που δίνονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Θ.-Σ. Παυλίδου Καθηγήτρια Γλωσσολογίας
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-231-132-0
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.
Σπούδασε αρχικά φυσική (δευτερεύων κλάδος: ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία) στο Carleton College (ΗΠΑ) από το 1965 έως το 1969. Στη συνέχεια έκανε σπουδές επικοινωνίας (δευτερεύοντες κλάδοι: πληροφορική, λογική) στο Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universitat της Βόννης από όπου και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα τo 1977. Έως το 1980, που ανέλαβε καθήκοντα στο ΑΠΘ, εργάστηκε στη Γερμανία στο Institut fur Deutsche Sprache, στο Πανεπιστήμιο της Osnabruck, κ.ά. Στο Α.Π.Θ. διετέλεσε μ. ά. Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Διευθύντρια του Τομέα Γλωσσολογίας και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της πραγματολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας και των σπουδών φύλου, και επικεντρώνονται σε ζητήματα ανάλυσης της συνομιλίας, δείξης, υποκειμενικότητας, φατικότητας, ευγένειας, διαπολιτισμικής πραγματολογίας, διεπιστημονικότητας, σχέσης γλώσσας-φύλου κ.ά.
Από το 2005 είναι υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας, στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), στο πλαίσιο του οποίου ανέπτυξε και το Corpus Προφορικού Λόγου της Ελληνικής. Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινίασε την εκδοτική σειρά Μελέτες για τον Προφορικό Λόγο καθώς επίσης και τη διοργάνωση ειδικών Διημερίδων με αντικείμενο την προφορική επικοινωνία

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-231-132-0
Book pages: 
128
Book Dimensions: 
24χ16
Publication Place: 
Θεσσαλονίκη
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο