Product

Η δυνατότητα μιας αυτόνομης κοινωνίας

Product

Η δύση της αναλυτικής φιλοσοφίας του δικαίου

Η Δύση και οι άλλοι

Κωδικός:
97429
Manufacturer: 
Αuthor: 
Description: 

Η Δύση κυβερνά τον κόσμο από τόσο παλιά που θεωρεί την ανωτερότητά της φυσιολογική. Η ανωτερότητα αυτή είναι συστατικό στοιχείο της συλλογικής της ταυτότητας, σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για έναν πραγματικό πολιτισμό, πάνω στον οποίο οι Δυτικοί συνεχίζουν να χτίζουν τις σχέσεις τους με τον άλλο: τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να κλονίσει την πεποίθηση που έχουν για την ανωτερότητά τους.

20,29 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Δύση κυβερνά τον κόσμο από τόσο παλιά που θεωρεί την ανωτερότητά της φυσιολογική. Η ανωτερότητα αυτή είναι συστατικό στοιχείο της συλλογικής της ταυτότητας, σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για έναν πραγματικό πολιτισμό, πάνω στον οποίο οι Δυτικοί συνεχίζουν να χτίζουν τις σχέσεις τους με τον άλλο: τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να κλονίσει την πεποίθηση που έχουν για την ανωτερότητά τους. Τον σκοτεινό αυτόν πυρήνα του δυτικού πολιτισμού ερευνά η Sophie Bessis στο βιβλίο αυτό. Μετά από μια ιστορική σύνθεση των σχέσεων της Δύσης με τους "άλλους", από την Αναγέννηση και μετά, και των διαδοχικών περιεχομένων που δόθηκαν στον όρο παγκοσμιότητα, προτείνει μια λεπτομερή καταγραφή των σχέσεων -οικονομικών κυρίως- των σύγχρονων δυνάμεων ανάμεσα στους δύο πόλους που συγκροτούν το ζεύγος Βορράς-Νότος. Μελετά τις νέες μορφές ηγεμονίας των παγκόσμιων δυνάμεων, και τις τρέχουσες μεταβολές, που ενδέχεται να είναι φορείς μιας αλλαγής της πλανητικής τάξης. Σ' αυτή τη βάση, προτείνει απαντήσεις που προκαλούν μια σειρά ερωτήματα: ποιές είναι οι συνέπειες αυτής της μακρόχρονης ηγεμονίας στις συμπεριφορές των κατοίκων του Βορρά και των χωρών του Νότου; Με ποια μέσα επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία της από τώρα και στο εξής, ποιές μορφές βίας χρησιμοποιεί για να την ασκήσει, ποιές θεωρίες δημιουργεί για να την νομιμοποιήσει, ποιες αντιδράσεις προκαλούν στους άλλους οι στρατηγικές της; Είναι ικανοί οι δυτικοί να ανανεώσουν την εικόνα που έχουν για τον κόσμο και την σχέση τους με τους άλλους; Και οι νότιοι μπορούν να γνωρίσουν εξελίξεις που να μην είναι πιστά αντίγραφα αυτών; Τέλος έτσι όπως είναι σήμερα ο κόσμος, είναι δυνατό να δημιουργήσουμε μια παγκοσμιότητα που να μπορούν όλοι να την οικειοποιηθούν;
Subtitle: 
Η ιστορία μιας ηγεμονίας: Δοκίμιο
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7893-39-5
Book pages: 
368
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Sophie Bessis, ιστορικός και δημοσιογράφος, είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αναμέσα στα οποία: "L'arme alimentaire" (La Decouverte, 1982) και "La Derniere frontiere" (J.-C. Lattes, 1983).

Subtitle: 
Η ιστορία μιας ηγεμονίας: Δοκίμιο
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-7893-39-5
Book pages: 
368
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο