Product

Η Ευρώπη και ο Ριζοσπαστικός Διαφωτισμός

Product

Η Ευρώπη καταπονείται

Η Ευρώπη και οι λαοί χωρίς ιστορία

Κωδικός:
135273
Αuthor: 
Description: 

Το βιβλίο "Η Ευρώπη και οι λαοί χωρίς ιστορία" αποτελεί θεωρητική τομή στη μαρξιστικής έμπνευσης ιστορική ανθρωπολογία. Μελετώντας την ευρωπαϊκή εξάπλωση από το 1400 ο Eric Wolf καταδεικνύει ότι οι λαοί τους οποίους κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη τις δικές τους ιστορίες και τα δικά τους δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγών. Η εμφάνιση της αποικιοκρατίας συνέδεσε τις ιστορίες αυτές με την ιστορία της Ευρώπης, αλλάζοντας ριζικά τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις πολιτικές δομές ολόκληρου του κόσμου.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο "Η Ευρώπη και οι λαοί χωρίς ιστορία" αποτελεί θεωρητική τομή στη μαρξιστικής έμπνευσης ιστορική ανθρωπολογία. Μελετώντας την ευρωπαϊκή εξάπλωση από το 1400 ο Eric Wolf καταδεικνύει ότι οι λαοί τους οποίους κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη τις δικές τους ιστορίες και τα δικά τους δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγών. Η εμφάνιση της αποικιοκρατίας συνέδεσε τις ιστορίες αυτές με την ιστορία της Ευρώπης, αλλάζοντας ριζικά τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις πολιτικές δομές ολόκληρου του κόσμου. Αξιοποιώντας κύριες μαρξιστικές έννοιες και εξετάζοντας τρεις βασικούς τρόπους παραγωγής (συγγενειακό, εισφορικό και καπιταλιστικό), ο συγγραφέας αναλύει τους τρόπους που λαοί διαφορετικής προέλευσης και κοινωνικής οργάνωσης αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός υποτιθέμενου "κοινού κόσμου", οι ανισότητες του οποίου, παρότι αλλάζουν μορφές, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι σήμερα. Τελικά ο Wolf υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πολιτισμοί και λαοί "πρωτόγονοι", "περιφερειακοί" και γι' αυτό "χωρίς ιστορία". Αντίθετα, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, υπέστησαν σημαντικές μεταβολές από την ευρωπαϊκή εξάπλωση και όλων οι ιστορίες είναι διαλεκτικά διαπλεγμένες.
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-19-0255-4
Book pages: 
727
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο αυστριακής καταγωγής κοινωνικός ανθρωπολόγος Eric R. Wolf (1923-1999) σπούδασε στο Queens College και στο Πανεπιστήμιο Columbia, από όπου έλαβε το διδακτορικό του το 1951. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις ΗΠΑ και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια του Illinois, της Virginia, του Yale, του Chicago και του Michigan. Τα τελευταία είκοσι χρόνια της αξιόλογης και δημιουργικής καριέρας του ο Eric Wolf δίδαξε ως διακεκριμένος καθηγητής ανθρωπολογίας στο City University της Νέας Υόρκης (CUNY).
Ήδη από τη δεκαετία του 1950 ο Eric Wolf ανήκε σε μια ομάδα προοδευτικών κοινωνικών ανθρωπολόγων, υπό τον Julian Steward του Πανεπιστημίου Columbia, η οποία σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή άνοιξε νέους δρόμους στην ανθρωπολογία αναδεικνύοντας τον πολιτικό της χαρακτήρα. Πραγματοποίησε επιτόπιες έρευνες στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη και έγινε περισσότερο γνωστός για την ανάπτυξη μιας ανθρωπολογίας με μαρξιστική κατεύθυνση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη αγροτικών κοινωνιών, στη σύνδεση της ανθρωπολογίας με την ιστορία και στη μελέτη των σχέσεων ιδεολογίας, εξουσίας και πολιτισμού. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κοινωνικούς ανθρωπολόγους.
Σημαντικότερα έργα του είναι τα: "Sons of Shaking Earth" (1959), "Anthropology" (1964), "Peasants" (1966), "Peasant Wars of the Twentieth Century" (1969), "Europe and the People Without History" (1982), "Envisioning Power" (1999).

Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-19-0255-4
Book pages: 
727
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο