Product

Η Ακαδημία του Εφιάλτη

Product

Η ακακία

Η ακάθιστη σκέψη

Κωδικός:
92115
Manufacturer: 
Description: 

Η Λογοτεχνία είναι ένα τεράστιο παλίμψηστο, μια πυκνή στιβάδα με αναρίθμητους γλωσσικούς χιτώνες ή αλλιώς, ένα αιώνιο μουρμουρητό (chuchotement) που αρχίζει με τους πρώτους αβέβαιους φθόγγους για να φτάσει σε εκείνη τη μεγαλειώδη ανακεφαλαίωση ολόκληρης της Λογοτεχνίας που, σύμφωνα με τον Μπόρχες, συνοψίζεται στον "Οδυσσέα" του Joyce. Μέσα σ' αυτό τον κυκλικό λαβύρινθο οι ποιητικές φωνές συγχέονται, συντήκονται, αλληλοϋποβλέπονται ή αλληλοπεριχωρούνται.

10,88 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Λογοτεχνία είναι ένα τεράστιο παλίμψηστο, μια πυκνή στιβάδα με αναρίθμητους γλωσσικούς χιτώνες ή αλλιώς, ένα αιώνιο μουρμουρητό (chuchotement) που αρχίζει με τους πρώτους αβέβαιους φθόγγους για να φτάσει σε εκείνη τη μεγαλειώδη ανακεφαλαίωση ολόκληρης της Λογοτεχνίας που, σύμφωνα με τον Μπόρχες, συνοψίζεται στον "Οδυσσέα" του Joyce. Μέσα σ' αυτό τον κυκλικό λαβύρινθο οι ποιητικές φωνές συγχέονται, συντήκονται, αλληλοϋποβλέπονται ή αλληλοπεριχωρούνται. Το σύγγραμμα αυτό περιέχει παλιότερες και νεότερες, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες. Σύνοψη μιας δεκαπενταετούς περίπου εμπειρίας. Αναπόφευκτα κάποιες απ' αυτές φέρουν τις ανεπάρκειες, καθηλώσεις, ή μονομανίες του γράφοντος, αλλά και τις αμφιρρέπειες ή επικαιρικές εξάρσεις της εποχής. Διόρθωσα κάποια κείμενα, ιδίως το δοκίμιό μου για τον Χειμωνά, χωρίς όμως να αλλάξω την αρχική προοπτική. Γλωσσικές υπερβολές εξομαλύνθηκαν και σημασιολογικές ακαθαρσίες εξοβελίστηκαν. Όσο μπορούσα. Ο τίτλος "Ακάθιστη σκέψη" παραπέμπει συνειρμικά στον "Ακάθιστο Ύμνο", δεν εμπεριέχει όμως τίποτα από την κατανυκτικότητα και τη μυσταγωγία του. Ίσα-ίσα είναι πιο κοντά στην ψυχιατρική έννοια της "ακαθισίας" που μεταφορικά δηλώνει τον εγρήγορο και νομαδικό χαρακτήρα της σκέψης που ησυχάζει μόνον όταν συνειδητοποιεί την ανασφάλειά της. Και έτσι μετακινείται και μετασταθμεύει αρνούμενη να απολιθωθεί σε οριστικά σχήματα. Γιώργος Αριστηνός
Subtitle: 
Δοκίμια
Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-309-302-5
Book pages: 
259
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Αριστηνός γεννήθηκε το 1945 στην Κοζάνη. Κατάγεται από τη μεγάλη, αρχοντική οικογένεια Τριανταφύλλου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Παρίσι (Paris IV). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφεών. Εξέδωσε τα βιβλία: "Εισαγωγή στην πεζογραφία του Γ. Χειμωνά", "Υπόθεση γλωσσαλγίας", "Περιπέτεια", "Κρίση", "Οδοιπορικό", "Δοκίμια για το μυθιστόρημα και τα λογοτεχνικά είδη", "Κατάβαση", "Αισθηματικές εμμονές", "Ακάθιστη σκέψη", "Η εκδίκηση του συγγραφέα", "Les sens de la coupure dans l' oeuvre de Georges Cheimonas", Paris 1982, "Ένοχα χρόνια", σειρά "Γραφές της αθωότητας", Ελληνικά Γράμματα, 2000, "Ματαιοδοξία", σειρά "Γράμματα για σένα", Ελληνικά Γράμματα, 2002, "Η ζωή είναι ωραία", Ελληνικά Γράμματα, 2003, κ.ά.

Subtitle: 
Δοκίμια
Publications Date: 
1996
Book ISBN: 
960-309-302-5
Book pages: 
259
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο