Product

Η αυτοκτονία του χρόνου

Product

Η αυτονομία αρχίζει από την οικογένεια

Η αυτολογοκριμένη μνήμη

Κωδικός:
95499
Manufacturer: 
Description: 

Τα Τάγματα Ασφαλείας είναι ο μεγάλος απών από την επίσημη εικόνα της δεκαετίας του ?40 που φιλοτεχνήθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια. Μπορεί τα στελέχη τους να ενσωματώθηκαν πλήρως στο μετεμφυλιακό «κράτος των εθνικοφρόνων», φτάνοντας επί χούντας μέχρι την κορυφή της κρατικής ιεραρχίας, αναγκάστηκαν όμως να αποσιωπήσουν το κατοχικό παρελθόν τους: οι νικητές του Εμφυλίου αντλούσαν τη νομιμότητα τους από τις εξόριστες βασιλικές κυβερνήσεις, όχι από τον Ράλλη και τον Τσολάκογλου.

11,56 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Τα Τάγματα Ασφαλείας είναι ο μεγάλος απών από την επίσημη εικόνα της δεκαετίας του ?40 που φιλοτεχνήθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια. Μπορεί τα στελέχη τους να ενσωματώθηκαν πλήρως στο μετεμφυλιακό «κράτος των εθνικοφρόνων», φτάνοντας επί χούντας μέχρι την κορυφή της κρατικής ιεραρχίας, αναγκάστηκαν όμως να αποσιωπήσουν το κατοχικό παρελθόν τους: οι νικητές του Εμφυλίου αντλούσαν τη νομιμότητα τους από τις εξόριστες βασιλικές κυβερνήσεις, όχι από τον Ράλλη και τον Τσολάκογλου. Ο μόνος τρόπος να χωρέσουν οι ταγματασφαλίτες στην κυρίαρχη αφήγηση, ήταν ως θύματα του κοινού εχθρού. Από το Βαθύλακο και το Κιλκίς ώς το Μελιγαλά και τους Γαργαλιάνους, η πτωματολογία των "αγρίως σφαγιασθέντων" από τη μάχαιρα της "ερυθρός τρομοκρατίας" κάλυψε έτσι τα κενά και τις αποσιωπήσεις της επίσημης ιστορίας, κατασκευάζοντας την εικόνα μιας ενιαίας εθνικοφροσύνης που έδωσε (και κέρδισε) τη μάχη για τη σωτηρία του "ελεύθερου κόσμου". Η εικόνα αυτή κυριάρχησε στο δημόσιο λόγο μέχρι τη Μεταπολίτευση -όσο, δηλαδή, η νομοθεσία περί "αναμόχλευσης παθών" και η σκιά του χωροφύλακα καθόριζαν μονομερώς τα όρια της ιστοριογραφικής νομιμότητας. "Η αυτολογοκριμένη μνήμη" καταγράφει την επιχειρηματολογία και τα ιδεολογήματα, βάσει των οποίων επιχειρήθηκε μεταπολεμικά η δικαίωση του ένοπλου δωσιλογισμού. Εγχείρημα πολλαπλά επίκαιρο, καθώς στις μέρες μας η ιστορία της δεκαετίας του '40 ξαναγράφεται με διακηρυγμένο στόχο την προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στη νεοταξική "κανονικότητα" του τέλους της Ιστορίας και της ταύτισης κάθε δομικής αντιπολίτευσης με την "τρομοκρατία".
Subtitle: 
Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη
Publications Date: 
2013
Book ISBN: 
960-369-082-1
Book pages: 
206
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Τάσος Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος της "Εφημερίδας των Συντακτών", μέλος της συντακτικής ομάδας "Ο Ιός". Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην "Αυγή" (1985-87), το περιοδικό "Σχολιαστής" (1986-90) και την "Ελευθεροτυπία" (1990-2012). Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Η απαγορευμένη γλώσσα. Κρατική καταστολή των σλαβικών διαλέκτων στην ελληνική Μακεδονία" (Αθήνα 2000, εκδ. Μαύρη Λίστα), "Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη" (Αθήνα 2005, εκδ. Φιλίστωρ), "Πόλεμος και εθνοκάθαρση. Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης, 1912-1922" (Αθήνα 2007, εκδ. Βιβλιόραμα) και "Το 'Μακεδονικό' της Θράκης. Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους, 1956-2008" (Αθήνα 2009, εκδ. Βιβλιόραμα).

Subtitle: 
Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη
Publications Date: 
2013
Book ISBN: 
960-369-082-1
Book pages: 
206
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο