Product

Η βυζαντινή Μικρά Ασία

Product

Η βυζαντινή οικογένεια Λαμπάρδη - Λαμπαρδόπουλου

Η βυζαντινή Μονεμβασία και οι πηγές της ιστορίας της

Κωδικός:
80973
Description: 

Προς τα τέλη του 6ου αιώνα οι κάτοικοι της Σπάρτης την εγκατέλειψαν ομαδικά και οργανωμένοι και ίδρυσαν πάνω σε ένα οχυρό βράχο μια νέα πόλη, που πήρε το όνομα Μονεμβασία. Η ασφάλεια που πρόσφερε μαζί με το δίκτυο καλών λιμανιών γύρω της, έδωσαν τη δυνατότητα στη νέα πόλη να εξελιχθεί σε αξιόλογη ναυτική δύναμη, σε ένα από τα σημαντικά στρατηγικά και εμπορικά κέντρα του Βυζαντίου.

16,34 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Προς τα τέλη του 6ου αιώνα οι κάτοικοι της Σπάρτης την εγκατέλειψαν ομαδικά και οργανωμένοι και ίδρυσαν πάνω σε ένα οχυρό βράχο μια νέα πόλη, που πήρε το όνομα Μονεμβασία. Η ασφάλεια που πρόσφερε μαζί με το δίκτυο καλών λιμανιών γύρω της, έδωσαν τη δυνατότητα στη νέα πόλη να εξελιχθεί σε αξιόλογη ναυτική δύναμη, σε ένα από τα σημαντικά στρατηγικά και εμπορικά κέντρα του Βυζαντίου. Ως τα μέσα του 15ου αιώνα εκδόθηκε ένας εντυπωσιακός αριθμός αυτοκρατορικών, πατριαρχικών ή άλλων εγγράφων, μερικά από τα οποία σώζονται στο πρωτότυπο, με τα οποία παραχωρήθηκαν ή ανανεώθηκαν εξαιρετικά προνόμια για τους θεσμούς και το εμπόριο στην πόλη καθώς και για την περιοχή που είχε στην δικαιοδοσία της, Η ανάλυση των εγγράφων αυτών, πολλά από τα οποία είχαν θεωρηθεί πλαστά, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πηγές, δίνει τη δυνατότητα μιας επανεκτίμησης της σημασίας της βυζαντινής Μονεμβασίας.
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1109-8
Book pages: 
398
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Χάρις Καλλιγά κατάγεται από τη Σύμη και γεννήθηκε στο Κάιρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική και, εδώ και 30 χρόνια, μαζί με τον Αλέξανδρο Καλλιγά αναστηλώνουν σπίτια στο Κάστρο της Μονεμβασίας. Για την εργασία τους τιμήθηκαν το 1980 με το μετάλλιο της Europa Nostra. Παράλληλα, η Χάρις Καλλιγά μελετά την ιστορία της Μονεμβασίας από την ίδρυσή της ώς τις μέρες μας, καθώς και την ιστορία και άλλων τόπων και μνημείων. Από τον Οκτώβριο του 1995 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Εκτός από τις δημοσιεύσεις που σχετίζονται με την αναστηλωτική και ιστορική δραστηριότητα, έχει εκδώσει άλλη μία συλλογή ποιημάτων, τη Μινώα Άκρα (Αθήνα, Λέσχη 1979) και ένα βιβλίο με ακουαρέλλες για τη Μονεμβασία, τη θάλασσα και τα χταπόδια (με τον Αλ. Γ. Καλλιγά), 8x8+8 (Μονεμβασία, 1991). Έχει κάνει δύο εκθέσεις ζωγραφικής, το 1993 (Αίθουσα Άνεμος, Κηφισιά) και 1995 (Πανεπιστήμιο του Πρίνστον).

Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-05-1109-8
Book pages: 
398
Book Dimensions: 
21χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο