Product

Η ηθική των επιχειρήσεων και ο Αριστοτέλης

Product

Η ηθική φύση και η ελευθερία του προσώπου

Η ηθική των Σαμουράι στη σύγχρονη Ιαπωνία

Κωδικός:
69846
Manufacturer: 
Description: 

Για τον Μίσιμα τόσο ο φασισμός όσο και ο κομμουνισμός είναι από τη μεριά των "βαρβάρων"· δικός του είναι μόνο ο κώδικας της ηθικής των σαμουράι, ιδεογράμματα βαθιά χαραγμένα στο σώμα των ιαπωνικών νησιών. Δεν είναι τυχαίο που από τα τρία Μπουσίντο που έχουν εμφανιστεί ιστορικά στην Ιαπωνία, ο Μισίμα διαλέγει το πιο αυστηρό, το πιο φανατικό, σε όλους τους σκοπούς τοποθετεί τον εθελούσιο θάνατο, αυτόν χωρίς το παραμικρό κάλυμμα, πάνω από τη συμφιλίωση με το κενό. Η επιλογή του αυτή κρύβει εντέλει και τον πιο βαθύ ανθρωπισμό.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Για τον Μίσιμα τόσο ο φασισμός όσο και ο κομμουνισμός είναι από τη μεριά των "βαρβάρων"· δικός του είναι μόνο ο κώδικας της ηθικής των σαμουράι, ιδεογράμματα βαθιά χαραγμένα στο σώμα των ιαπωνικών νησιών. Δεν είναι τυχαίο που από τα τρία Μπουσίντο που έχουν εμφανιστεί ιστορικά στην Ιαπωνία, ο Μισίμα διαλέγει το πιο αυστηρό, το πιο φανατικό, σε όλους τους σκοπούς τοποθετεί τον εθελούσιο θάνατο, αυτόν χωρίς το παραμικρό κάλυμμα, πάνω από τη συμφιλίωση με το κενό. Η επιλογή του αυτή κρύβει εντέλει και τον πιο βαθύ ανθρωπισμό. "Αν εκτιμούμε τόσο πολύ την αξιοπρέπεια της ζωής, γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και την αξιοπρέπεια του θανάτου; Κανένας θάνατος δεν μπορεί να θεωρηθεί μάταιος".
Subtitle: 
Απόσπασμα
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-229-116-8
Book pages: 
124
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιούκιο Μισίμα, συγγραφικό ψευδώνυμο του Κιμιτάκε Χιράοκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1925 στο Τόκιο. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε με αυστηρή πειθαρχία, φοιτώντας στο σχολείο Γκακουσιούιν (Κολέγιο των Πατρικίων), όπου ανακάλυψε την ευρωπαϊκή και κλασική ιαπωνική λογοτεχνία. Ιάπωνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, με τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και διάσημος για τον τρόπο θανάτου του με δημόσια τελετουργική αυτοκτονία. Ο Μισίμα θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα στην Ιαπωνία και στον κόσμο. Το έργο του είναι ένα μείγμα σύγχρονης και παραδοσιακής αισθητικής, η οποία δεν γνωρίζει πολιτιστικά στεγανά και εστιάζει στη σεξουαλικότητα, στο θάνατο και στο πέρασμα από την παλιά σε μία σύγχρονη κοινωνία. Στη Δύση είναι πιο γνωστός για τα μυθιστορήματά του, όπως η τετραλογία του "Θάλασσα της γονιμότητας", "Οι εξομολογήσεις μιας μάσκας", "Η χρυσή παγόδα", "Δίψα για έρωτα", "Μετά το συμπόσιο", "Ο ήχος των κυμάτων", "Απαγορευμένα χρώματα", "Το σπίτι της Κυόκο" και πολλά άλλα, και λιγότερο για τα θεατρικά του έργα. Ο Γιούκιο Μισίμα έγραψε το έργο "Η Μαρκησία ντε Σαντ" το 1965, πέντε χρόνια πριν πεθάνει κάνοντας σέππουκου στο Τόκυο, στο αρχηγείο του Ιαπωνικού στρατού, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα να ξεσηκώσει τους στρατιώτες σε επανάσταση ενάντια στο σύστημα διακυβέρνησης με σκοπό την αποκατάσταση της θέσης του αυτοκράτορα και την αναβίωση του πνεύματος των σαμουράι.

Subtitle: 
Απόσπασμα
Publications Date: 
2000
Book ISBN: 
960-229-116-8
Book pages: 
124
Book Dimensions: 
17χ12
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο