Product

Η ιστορία της ελληνικής αγγειοχειρουργικής

Product

Η ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως

Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος

Κωδικός:
125085
Description: 

Οι γενικές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας -μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες των βορείων χωρών της Ε.Ε.- προσφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ο τομέας γάλακτος, από την Ομηρική εποχή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφή τον πληθυσμού παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες μεταποίησης της πρώτης ύλης ήταν πολύ δύσκολες.

20,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι γενικές κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας -μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες των βορείων χωρών της Ε.Ε.- προσφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη παραγωγικών δυνατοτήτων στον τομέα της γεωργίας-κτηνοτροφίας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ο τομέας γάλακτος, από την Ομηρική εποχή, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατροφή τον πληθυσμού παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες μεταποίησης της πρώτης ύλης ήταν πολύ δύσκολες. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη χώρα μας το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παίρνουν ιδιαίτερη θέση ειδικά στη διατροφή των παιδιών με εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα. Δημιουργείται, λοιπόν, η ανάγκη γενετικής βελτίωσης κυρίως των αγελάδων αλλά και δημιουργίας βιομηχανιών μεταποίησης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά κατά την προενταξιακή περίοδο αφού η εγχώρια παραγωγή ελαχιστοποιεί τις εισαγωγές και τα συνεταιριστικά εργοστάσια κυριαρχούν. Οι συνθήκες όμως με την ένταξη το 1981 μεταβάλλονται με την κατάργηση των τελωνειακών εμποδίων -εισαγωγικά τέλη, δασμοί και φόροι- με αποτέλεσμα τα συνεταιριστικά εργοστάσια να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα εισαγόμενα σε ανταγωνιστικές τιμές γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτέλεσμα, η κατανάλωση να αυξάνεται, όπως και οι εισαγωγές, για να ξεπεράσουν το 2004 το 1 εκατ. τόνους σε ισόποσο αγελαδινού γάλακτος έναντι 250 χιλ. τόνων την πενταετία πριν από την ένταξη. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε και η ιδιωτική βιομηχανία σε βαθμό που είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες των τροφίμων στη χώρα μας. Ανταγωνισμοί και οικονομικά συμφέροντα αλλά και η έλλειψη μακροχρόνιας αγροτικής πολιτικής με έμφαση στην κτηνοτροφία, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που δημιουργούν τα προβλήματα τον κλάδου. Στην εργασία μας αναλύονται ιστορικά η ελληνική παραγωγή, μεταποίηση και κατανάλωση πριν και μετά την ένταξη στην Ε.Ε. Τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτουμε δίνουν τη δυνατότητα για προβληματισμούς σε κάθε ενδιαφερόμενο. [...] (από τον πρόλογο των συγγραφέων)
Subtitle: 
Ιστορική εξέλιξη, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, κατανάλωση, απόψεις
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6663-44-2
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως γεωπόνος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΑΤΕ, ειδικεύτηκε στη βιομηχανία γάλακτος με μεταπτυχιακές σπουδές σε ανώτερα ιδρύματα και βιομηχανίες γάλακτος στη Γαλλία και την Ελβετία. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος υπήρξε ιδρυτής του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος Σύρου ΒΙΟ-ΣΥΡ και της μεγάλης βιομηχανίας γάλακτος της Ηπείρου Δωδώνη. Υπήρξε επίσης εκ των βασικών μελετητών της επιτροπής για την ίδρυση της πρώτης βιομηχανίας παραγωγής συμπυκνωμένων γαλακτοπροϊόντων στο Πλατύ Ημαθίας. Τέλος, διετέλεσε επί 12ετία πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Εργοστασίων Γάλακτος Συνεργάλ.

Subtitle: 
Ιστορική εξέλιξη, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία, κατανάλωση, απόψεις
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-6663-44-2
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο