Product

Η κοινωνική ασφάλιση με το Ν. 3232/2004

Product

Η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα

Η κοινωνική ασφάλιση σε μετάβαση

Κωδικός:
14785
Description: 

Δεν ήταν μόνο η επιθυμία μου να καταγράψω τη δραστηριότητα του ΙΚΑ στην πενταετία 1994-1998 που με υποχρέωσε να γράψω αυτό το βιβλίο. Ήταν επίσης και η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης των ασφαλισμένων για το έργο που συντελέστηκε την περίοδο αυτή, τόσο στο μεγάλο μας ασφαλιστικό φορέα όσο και στην κοινωνική ασφάλιση γενικότερα.

14,27 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Δεν ήταν μόνο η επιθυμία μου να καταγράψω τη δραστηριότητα του ΙΚΑ στην πενταετία 1994-1998 που με υποχρέωσε να γράψω αυτό το βιβλίο. Ήταν επίσης και η έλλειψη γνώσης και πληροφόρησης των ασφαλισμένων για το έργο που συντελέστηκε την περίοδο αυτή, τόσο στο μεγάλο μας ασφαλιστικό φορέα όσο και στην κοινωνική ασφάλιση γενικότερα. Ήταν ακόμα η υποχρέωση που είχα απέναντι στην κυβέρνηση, στους ασφαλισμένους και στην κοινωνία να καταθέσω την προσωπική εμπειρία και τα απολογιστικά δεδομένα των πέντε χρόνων που υπηρέτησα στο ΙΚΑ και να καταγράψω τις προτάσεις μου, ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης. Βεβαίως δεν υποστηρίζω ότι όλα διορθώθηκαν και ότι δεν παραμένουν προβλήματα και ακόμα δεν ισχυρίζομαι ότι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του συστήματος. Είναι προφανές, όμως, ότι επιτεύχθηκε η απαραίτητη οικονομική ισορροπία, ώστε να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλιζόμενους και να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και το λειτουργικό ανασχεδιασμό, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια του ΙΚΑ τον επόμενο αιώνα. Κυρίως, όμως, επιτεύχθηκε η θωράκιση των αρχών του κράτους πρόνοιας και η αποτροπή της διάβρωσής του από τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.
Subtitle: 
Απολογιστικά δεδομένα της πενταετίας 1994-1998
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-14-0073-7
Book pages: 
316
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γρηγόρης Χρ. Σολωμός (1929-2013) γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κούμαρι Αιγίου από γονείς αγρότες. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αίγιο και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ.
Ασκεί την ιατρική στην πόλη των Πατρών. Παντρεμένος από το 1962 με τη Μόνικα Βαμβακά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.
Το ενδιαφέρον του για τα κοινά εμφανίσθηκε νωρίς. Επονίτης το 1944, δούλεψε αργότερα σε διάφορες παράνομες οργανώσεις της Αριστεράς και κατόπιν στους δημοκρατικούς συνδέσμους της Ενωσης Κέντρου. Με το συνδικαλισμό ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια και στη συνέχεια ως γιατρός πλέον ηγήθηκε πολλών αγώνων του ιατρικού σώματος ως εκλεγμένος αντιπρόσωπός του.
Τους κοινωνικούς αγώνες συνέχισε και ως βουλευτής Αχαΐας στη Βουλή των Ελλήνων για τρεις συνεχείς θητείες με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εντάχθηκε από την αρχή της ίδρυσής του. Υπήρξε ο εισηγητής στη Βουλή δύο σημαντικών νόμων, για το ΕΣΥ (Ν. 1397/83) και για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων (Ν. 1568/86).
Θήτευσε, επίσης, διαδοχικά και επί διετία ως υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Υγείας. Από τις θέσεις αυτές εργάστηκε για την κατάρτιση και προώθηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την πρόσθετη ασφάλιση των αγροτών (Ν. 1745/87), την εκλογίκευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος (Ν. 1759/88), καθώς και για την προώθηση μέτρων δημόσιας υγείας και αγωγής υγείας, όπως για παράδειγμα την υποχρεωτική επισήμανση στο πακέτο των τσιγάρων της προειδοποίησης ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία κ.τλ.
Υπήρξε διοικητής του ΙΚΑ από τις 27-11-1993 έως τις 5-2-1999. Κατά το διάστημα αυτό αφιέρωσε τις δυνάμεις του στην οικονομική ισορροπία του Ιδρύματος.
Έχει γράψει το πρώτο του βιβλίο το 1991 με τίτλο "Η Κοινωνική Ασφάλιση. Από την Κρίση στον Ενιαίο Φορέα" με πρόλογο του Γιώργου Γεννηματά. Επίσης, δημοσίευσε πολλές επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτικές εργασίες και άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο Αθήνας και Πάτρας.

Subtitle: 
Απολογιστικά δεδομένα της πενταετίας 1994-1998
Publications Date: 
1999
Book ISBN: 
960-14-0073-7
Book pages: 
316
Book Dimensions: 
23χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο