Product

Η κρίση του 1929 και οι Έλληνες οικονομολόγοι

Product

Η κρίση του θεάτρου

Η κρίση του 2008

Κωδικός:
139170
Description: 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, στο βαθμό που τους απασχολεί καν αυτό το ζήτημα, θεωρούν πως η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 ήταν μια ανώφελη και μη αναγκαία τραγωδία.

19,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, στο βαθμό που τους απασχολεί καν αυτό το ζήτημα, θεωρούν πως η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 ήταν μια ανώφελη και μη αναγκαία τραγωδία. Εάν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ απλώς δεν είχε προσπαθήσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό εν όψει της επερχόμενης οικονομικής κάμψης· εάν απλώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε υπερασπιστεί τον κανόνα του χρυσού εις βάρος της εγχώριας οικονομίας· εάν οι αρμόδιοι απλώς είχαν σπεύσει να παράσχουν ρευστό στις απειλούμενες τράπεζες και έτσι να καλμάρουν τον τραπεζικό πανικό που αναπτύχθηκε τα 1930-31, τότε το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 θα είχε οδηγήσει σε μια σύντομη ύφεση που γρήγορα θα είχε ξεχαστεί. Και εφόσον οι οικονομολόγοι όσο και οι πολιτικοί είχαν διδαχθεί από εκείνη την εμπειρία -κανένας σύγχρονός μας υπουργός Οικονομικών δεν θα επαναλάμβανε την περιβόητη ρήση τού τότε υπουργού Οικονομικών Άντριου Μέλον, "Να εκκαθαρίσουμε την πλεονάζουσα εργασία, να εκκαθαρίσουμε τις μετοχές, να εκκαθαρίσουμε τους αγρότες, να εκκαθαρίσουμε την αγορά ακινήτων... να αφαιρέσουμε τη σαπίλα από το σύστημα"- δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ποτέ το φαινόμενο της Μεγάλης Ύφεσης. Ή μήπως μπορεί να επαναληφθεί;
Subtitle: 
Και η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-03-4894-4
Book pages: 
234
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πολ Κρούγκμαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1953. Είναι καθηγητής οικονομικών και διεθνών σχέσεων στο Princeton, διδάσκει στο London School of Economics και είναι πολύ γνωστός ως αρθρογράφος των "New York Times". Τον Δεκέμβριο του 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την πρωτοποριακή εργασία του πάνω στο διεθνές εμπόριο. Η βράβευσή του με το μετάλλιο του John Bates Clark τον κατέστησε, το 1991, τον νεότερο επιστήμονα, τότε τριάντα επτά ετών, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των υποψηφίων νομπελιστών για τις οικονομικές επιστήμες. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αρθρογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες (όπως "Fortune", "New York Times", "Washington Post" και στο περιοδικό του Internet "Slate"). Στα ελληνικά δημοσιεύονται άρθρα του τακτικά στην εφημερίδα "Το Βήμα". O Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόμιας οικονομίας και των μηχανισμών της. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο και προκλητικό τρόπο, που γεννά άμεση ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται η σκέψη του απλοϊκή. Ο ίδιος εντάσσεται στο ρεύμα του κριτικού ριζοσπαστικού κεϊνσιανισμού. Ο νομπελίστας Πωλ Σάμιουελσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Στο ΜΙΤ αναδείχθηκε και ως ο πλέον αγαπητός οικονομολόγος καθηγητής στους νέους και στους διανοούμενους.

Subtitle: 
Και η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-03-4894-4
Book pages: 
234
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο