Product

Η μάχη της Κρήτης Μάιος 1941

Product

Η μάχη της Κρήτης του γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη

Η μάχη της Κρήτης Μάιος 1941

Κωδικός:
113456
Description: 

Ο αγώνας της Ελλάδος κατά των δυνάμεων του Άξονος το 1940-1 κορυφώθηκε στην Κρήτη, τελευταία ελεύθερη γωνιά της ελληνική γης, αλλά και ολοκλήρου της Ευρώπης, εκτός της Σουηδίας, της Ελβετίας και φυσικά της νησιωτικής Αγγλίας. [...]
Το νησί μεταβλήθηκε σε σωρό από καπνίζοντα ερείπια κάτω από τα οποία θάφτηκαν εκτός από τους μαχητές και εκατοντάδες αθώες υπάρξεις ...[...]
Το έργο αυτό, η μάχη της Κρήτης, δεν ανήκει στην κατηγορία των πολεμικών γεγονότων που εξαλείφονται σύντομα από την ιστορική μνήμη των λαών.

25,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Ο αγώνας της Ελλάδος κατά των δυνάμεων του Άξονος το 1940-1 κορυφώθηκε στην Κρήτη, τελευταία ελεύθερη γωνιά της ελληνική γης, αλλά και ολοκλήρου της Ευρώπης, εκτός της Σουηδίας, της Ελβετίας και φυσικά της νησιωτικής Αγγλίας. [...] Το νησί μεταβλήθηκε σε σωρό από καπνίζοντα ερείπια κάτω από τα οποία θάφτηκαν εκτός από τους μαχητές και εκατοντάδες αθώες υπάρξεις ...[...] Το έργο αυτό, η μάχη της Κρήτης, δεν ανήκει στην κατηγορία των πολεμικών γεγονότων που εξαλείφονται σύντομα από την ιστορική μνήμη των λαών. Ανήκει στην κατηγορία των γιγαντιαίων συγκρούσεων που αγγίζουν τα όρια του απιθάνου και γι' αυτό θα επιζήσει για πολλούς αιώνες ως δίδαγμα του υψίστου ανθρωπίνου ιδανικού της ελευθερίας. Όσοι την έζησαν από κοντά, από οποιαδήποτε σκοπιά, θαμπώθηκαν από το τραγικό μεγαλείο της. [...] Για την εργασία μας βρήκαμε άφθονο υλικό, εκτός αυτού που προσωπικά είχαμε, ως ζήσαντες ενεργά τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Με κόπο, χρόνο με χρόνο, μαζέψαμε το πρώτο και ευχαριστούμε ολόψυχα αυτούς που μας βοήθησαν, ανθρώπους, ιδρύματα και υπηρεσίες δικές μας και ξένες. [...] (από τον πρόλογο στον α΄ τόμο)
Subtitle: 
Το τρίτο όχι
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8352-32-0
Book pages: 
551
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2

Ο Ελευθέριος Ν. Παπαγιαννάκης απεφοίτησε το 1939 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βόρεια Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη. Αιχμαλωτίστηκε δύο φορές στην Κιβωτό Κοζάνης και στην Κρήτη. Δεν του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του αιχμαλώτου πολέμου εξαιτίας του εξοπλισμού πολιτών από τον ίδιο στη μάχη της Κρήτης, αλλά χαρακτηρίστηκε ως όμηρος με τις πιο γνωστές συνέπειες. Δραπέτευσε εγκαίρως αποφεύγοντας τη μεταφορά του στη Γερμανια. Στη διάρκεια της Κατοχής πολέμησε στην Κρήτη και αλλού ως μέλος της Φορς 133 (Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων) και ως στέλεχος της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης). Για τη δράση του είχε επικηρυχθεί από τους Γερμανούς. Το ελληνικό κράτος και οι σύμμαχοι τον τίμησαν με πλείστα παράσημα και μετάλλια.
Μεταπολεμικά μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ επί ζητημάτων Αντιαεροπορικού Πυροβολικού και κατευθυνομένων βλημάτων. Σπούδασε επίσης Κοινωνιολογία και Οικονομία της Εθνικής Ασφάλειας. Το 1954 απεφοίτησε και από τη Σχολή Πολέμου. Αποστρατεύθηκε το 1969 με το βαθμό του Υποστράτηγου. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Λέσχης των Λάιονς και άλλων Εθνικών Οργανώσεων.

Subtitle: 
Το τρίτο όχι
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8352-32-0
Book pages: 
551
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο
Volume No: 
2