Product

Η πρακτική των υπολογιστών βήμα-βήμα Office 97

Product

Η πράξη λόγου στα ψηφιακά περιβάλλοντα

Η πράξη και η σιωπή

Κωδικός:
17530
Description: 

Μία ανάγνωση του Μαρξ μέσα από τη γνωριμία με τον Χέγκελ μία ανάγνωση του Μαρξ μέσα από την «υλιστική αντιστροφή» -τη μεγάλη τομή της σκέψης του- με τον χεγκελιανό στοχασμό. Ο Μαρξ ωστόσο όχι μόνο αυτής της «υλιστικής αντιστροφής» αλλά και της ανθρωποκεντρικής του αντιστροφής της απρόσωπης διαλεκτικής του Χέγκελ. Ο Μαρξ έτσι ως ο φιλόσοφος της Πράξης.

Και οι σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ιδεολογίας μας, από τον Όμηρο ως τον σημερινό επαναστατικό Λόγο, κοιταγμένες μέσα από έναν τέτοιο «ολικό» μαρξισμό...

10,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Μία ανάγνωση του Μαρξ μέσα από τη γνωριμία με τον Χέγκελ μία ανάγνωση του Μαρξ μέσα από την «υλιστική αντιστροφή» -τη μεγάλη τομή της σκέψης του- με τον χεγκελιανό στοχασμό. Ο Μαρξ ωστόσο όχι μόνο αυτής της «υλιστικής αντιστροφής» αλλά και της ανθρωποκεντρικής του αντιστροφής της απρόσωπης διαλεκτικής του Χέγκελ. Ο Μαρξ έτσι ως ο φιλόσοφος της Πράξης. Και οι σημαντικές στιγμές της ιστορίας της ιδεολογίας μας, από τον Όμηρο ως τον σημερινό επαναστατικό Λόγο, κοιταγμένες μέσα από έναν τέτοιο «ολικό» μαρξισμό... Η προβληματική των δοκιμίων συγκροτείται από έναν μαρξισμό που δεν παραβλέπει το «μέρος των δομών», αλλά και που επικεντρώνεται στη στιγμή της Πράξης ως την επικαθοριστική στιγμή της ιστορίας. Η προβληματική των δοκιμίων συγκροτείται ακόμα από έναν μαρξισμό λενινιστικό, που εντοπίζει τις ιδιομορφίες του γίγνεσθαι της χώρας μας μέσα στους γενικούς νόμους κίνησης της ιστορίας· έναν μαρξισμό που καταδυόμενος στις βασικές στιγμές της ελληνικής πραγματικότητας διασυνδέει το εποικοδόμημα με το όλο ιστορικό γίγνεσθαι, ανιχνεύοντας τη διαλεκτική γένεση του Λόγου μέσα στην Πράξη. Έναν μαρξισμό που αποκρυπτογραφεί τη συχνά ιδεαλιστική ιδεολογική συμπύκνωση των δρώμενων, ανιχνεύοντας τις ρίζες του Λόγου μέσα στην ιστορία της κοινωνίας... Έναν μαρξισμό, τέλος, που εκτείνει την «υλιστική αντιστροφή» στην προβληματική της ύπαρξης, του προσώπου και της ψυχανάλυσης του συλλογικού μας γίγνεσθαι...
Subtitle: 
Τα όρια του έρωτα και τα όρια της ιστορίας: Δοκίμια ΙΙ
Publications Date: 
1988
Book ISBN: 
960-03-0159-Χ
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κωστής Μοσκώφ γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1939 στη Θεσσαλονίκη, απ' τον εκ Πόντου καπνέμπορο Ηρακλή Μοσκώφ και την εξ Ιταλίας Αμίνα Αριγκόνι. Οι σπουδές του στ' αμερικανικά κολλέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και στην Ecole des Hautes Etudes της Σορβόνης θα συνοδευτούν απ' τη συμμετοχή του στον χώρο της αριστερής διανόησης.
Διετέλεσε επί τρεις τετραετίες ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος και για ένα διάστημα (την άνοιξη του 1981) δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από το 1989 υπηρέτησε ως μορφωτικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο. Με παρεμβάσεις του λειτούργησε ως μουσείο το σπίτι του ποιητή Κ. Π. Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, όπου και πραγματοποιούνταν επί επτά χρόνια το ετήσιο λογοτεχνικό συνέδριο για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Εξάλλου, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, του οποίου προΐστατο, πραγματοποίησε σειρά εκδόσεων (μεταφράσεις Ελλήνων λογοτεχνών στην αραβική γλώσσα, αλλά και αραβική ποίηση στα ελληνικά) και εκδηλώσεων με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων των Ελλήνων με την κατά την προσφιλή του έκφραση "καθ' ημάς Ανατολή". Αν και μαρξιστής θ' αναζητήσει τον Ορθόδοξο λόγο, συγγράφοντας ιστορία, γεωγραφία, πολιτική ιδεολογία, κι εν τέλει λογοτεχνία.
Ως δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Κ.Κ.Ε., δήμαρχος, σύμβουλος Υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, δημοσιογράφος, μορφωτικός ακόλουθος πρεσβείας στην Αίγυπτο κι εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, ο Κωστής Μοσκώφ θα σφραγίσει την εποχή του.
Ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος έχει δημοσιεύσει σειρά εργασιών του σε περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες, ενώ έγραψε πλειάδα βιβλίων μεταξύ των οποίων "Η εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα" (1972), "Η κοινωνική συνείδηση στην ποίηση της Θεσσαλονίκης" (1978), "Εισαγωγικά στο κίνημα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα" (1978), "Η πράξη και η σιωπή - Τα όρια του έρωτα και της ιστορίας. Δοκίμια" (1983), "Για τον έρωτα και την επανάσταση - Ποιήματα" (1989). Το 1994 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Καστανιώτη" η επιλογή και μετάφραση που έκανε ο ίδιος σε έργα Αράβων ποιητών.

Subtitle: 
Τα όρια του έρωτα και τα όρια της ιστορίας: Δοκίμια ΙΙ
Publications Date: 
1988
Book ISBN: 
960-03-0159-Χ
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο