Product

Η σαστισμένη Ευρώπη

Product

Η σάτιρα στη βυζαντινή λογοτεχνία

Η σάτιρα και η παγκόσμια ιστορία της

Κωδικός:
100440
Description: 

Η σάτιρα είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος και μια πολιτικο-κοινωνική πράξη. Είναι το γέλιο που στεγνώνει το δάκρυ, το αντίβαρο στην τραγική πλευρά της ζωής, το φαρμακερό βέλος στη φαρέτρα του αδύναμου κατά των ισχυρών. Ο ρόλος της σάτιρας αρχίζει εκεί όπου τελειώνει η υπομονή των ανθρώπων για τα "κακώς κείμενα" που βλέπουν γύρω τους, χωρίς να διαθέτουν άλλα μέσα για ν' αντιδράσουν. Γι' αυτό και η έξαρση του είδους σ' έναν ορισμένο τόπο και χρόνο, με τη μορφή σατιρικών στίχων, γελοιογραφιών κτλ., συνήθως λειτουργεί ως προπομπός λαϊκών εξεγέρσεων ή επαναστάσεων.

28,76 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η σάτιρα είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος και μια πολιτικο-κοινωνική πράξη. Είναι το γέλιο που στεγνώνει το δάκρυ, το αντίβαρο στην τραγική πλευρά της ζωής, το φαρμακερό βέλος στη φαρέτρα του αδύναμου κατά των ισχυρών. Ο ρόλος της σάτιρας αρχίζει εκεί όπου τελειώνει η υπομονή των ανθρώπων για τα "κακώς κείμενα" που βλέπουν γύρω τους, χωρίς να διαθέτουν άλλα μέσα για ν' αντιδράσουν. Γι' αυτό και η έξαρση του είδους σ' έναν ορισμένο τόπο και χρόνο, με τη μορφή σατιρικών στίχων, γελοιογραφιών κτλ., συνήθως λειτουργεί ως προπομπός λαϊκών εξεγέρσεων ή επαναστάσεων. Μεγάλες πένες της ποίησης, της πεζογραφίας και του θεάτρου αφιερώθηκαν αποκλειστικά στη σάτιρα (Αριστοφάνης, Θερβάντες, Μολιέρος), ενώ σατιρικές εκλάμψεις διαστίζουν έργα επικά ή δραματικά (Όμηρος, Σαίξπηρ, Μπάυρον). Με τέτοια σταδιοδρομία στο πνευματικο-καλλιτεχνικό και το κοινωνικό στερέωμα, μια παγκόσμια ιστορία της σάτιρας αναπόδραστα συμπεριλαμβάνει πλούτο στοιχείων από την παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας. Η ανά χείρας έκδοση διανθίζεται από εικόνες και συνοδεύεται από εκτεταμένη ονοματολογία, ορολογία, βιβλιογραφία, τίτλους έργων, καθώς και πίνακες κωμωδιογράφων, σατιρικών συγγραφέων και γελοιογράφων.
Subtitle: 
Από τους πρόγονους του Αριστοφάνη μέχρι τους απόγονους του Σουρή
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-03-4028-5
Book pages: 
236
Book Dimensions: 
24χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο

Ιστορικός, δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Κίνας την τελευταία 12ετία, ο Θόδωρος Καρζής ανάλωσε τα χρόνια αυτά στη συστηματική, σε βάθος μελέτη της μακρότατης ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής του κινεζικού λαού. Προϊόν της μελέτης του αποτελεί "Η ιστορία και ο πολιτισμός της Κίνας", συνολική πραγμάτευση ενός μεγάλου θέματος, που έρχεται τώρα να εμπλουτίσει την ελληνική βιβλιογραφία. Τα προηγούμενα έργα του Θόδωρου Καρζή, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, έχουν αποσπάσει θερμότατες κριτικές και τιμητικές διακρίσεις: η 5τομη "Ιστορία της γυναίκας", Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, "Οι πατρίδες των Ελλήνων", Μεγάλη Περγαμηνή της Εστίας Νέας Σμύρνης και Βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων, "Τα σωστά ελληνικά" και "Η εποποιία της γλώσσας", Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Τόσο στις κριτικές, όσο και στις εισηγητικές εκθέσεις των βραβεύσεων υπογραμμίζεται ότι τα κείμενα του συγγραφέα είναι αξιόπιστα για τους ειδικούς και επαγωγά για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στο δημοσιογραφικό τομέα, ο Θόδωρος Καρζής υπήρξε πολιτικός αρθρογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Ως Διευθυντής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ εκπροσώπησε για χρόνια την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς Universite Radiophonique et Televisuelle Internationale (URTI, Παρίσι) και Comite Europeen de Television Scolaire (CETS, Βρυξέλλες). Πρόεδρος και, στη συνέχεια, επίτιμος πρόεδρος του Centre Mediterraneen de la Communication Audiovisuelle (CMCA, Παρίσι-Μασσαλία).

Subtitle: 
Από τους πρόγονους του Αριστοφάνη μέχρι τους απόγονους του Σουρή
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-03-4028-5
Book pages: 
236
Book Dimensions: 
24χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Πανόδετο