Product

Η σύνοδος της Λυών

Product

Η συνοικία Τρικάλων "Βαρούσι"

Η συνοικία της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη και το πανηγύρι της: η καθημερινή ζωή και η ταυτότητα της πόλης

Κωδικός:
146475
Description: 

[...] Η εργασία έχει καθαρή δομή και διάταξη της ύλης, όπως την ορίζει και το λεπτομερειακό διάγραμμα-πίνακας περιεχομένων. Μετά την εισαγωγή εξετάζεται αρχικά η ιστορία της συγκρότησης του μεγάλου αυτού δήμου της Αττικής, κατά δεύτερο λόγο η καθημερινότητα των κατοίκων και τέλος, ειδικότερα, η εορταστική τους ζωή, ο τελευταίος κορυφαίος αναβαθμός της όλης εργασίας, η οποία με την πλούσια βιβλιογραφία, υλικό χαρτών, στατιστικών πινάκων, φωτογραφιών συνιστά ένα πρότυπο ερευνητικής εργασίας, που προήλθε από το συνδυασμό επιτόπιας και ιστορικής-αρχειακής έρευνας.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Η εργασία έχει καθαρή δομή και διάταξη της ύλης, όπως την ορίζει και το λεπτομερειακό διάγραμμα-πίνακας περιεχομένων. Μετά την εισαγωγή εξετάζεται αρχικά η ιστορία της συγκρότησης του μεγάλου αυτού δήμου της Αττικής, κατά δεύτερο λόγο η καθημερινότητα των κατοίκων και τέλος, ειδικότερα, η εορταστική τους ζωή, ο τελευταίος κορυφαίος αναβαθμός της όλης εργασίας, η οποία με την πλούσια βιβλιογραφία, υλικό χαρτών, στατιστικών πινάκων, φωτογραφιών συνιστά ένα πρότυπο ερευνητικής εργασίας, που προήλθε από το συνδυασμό επιτόπιας και ιστορικής-αρχειακής έρευνας. Στις σελίδες της αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως η ζωή τελικά ενός συνοικισμού, που κορυφώνεται σε μια δυναμική και επίσημη στιγμή, όπου "οι άνθρωποι της πόλης συνωστίζονται στην εκκλησία και στην αγορά, η οποία στήνεται έξω από αυτή". Ήδη η μελέτη της σχέσης αυτής "ανάμεσα στην εκκλησία και στην αγορά" είναι εξόχως ενδιαφέρουσα. Ο κ. Βοζίκας θέτει το ερώτημα, αν το πανηγύρι είναι "λαϊκή λατρεία, κοινωνική δραστηριότητα, οικονομική εκμετάλλευση ή ψυχαγωγία". Και θα καταλήξει, μετά την ενδελεχή εξέταση των δεδομένων, στην αποδοχή, ότι το πανηγύρι είναι όλα αυτά μαζί σε μια στενή συνάφεια και σύνθεση, που συνιστά και μια σοβαρή παράμετρο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, έστω και αν, όπως υποστηρίζεται από τρίτους, στο αστικό περιβάλλον αυτή "αποϊεροποιείται, και μετατρέπεται σε αφορμή αποκλειστικών για διασκέδαση" -όχι απολύτως, θα αντιτείνει, ορθά, ο κ. Βοζίκας. [...] (από τον πρόλογο, Μ. Γ. Μερακλής)
Publications Date: 
2009
Book pages: 
462
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Γιώργος Βοζίκας είναι φιλόλογος και διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ("Διδακτική της Ιστορίας - Πολιτιστική Παράδοση") του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και πήρε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Στο ίδιο Τμήμα εκπόνησε με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. τη διδακτορική του διατριβή και αναγορεύτηκε δρ. Λαογραφίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται, κυρίως, με τη ζωή στην πόλη. Εξειδικεύεται στο χώρο και τον χρόνο της πόλης, στις τελετές, στην τελετουργία, στη συλλογική ταυτότητα και στην προφορική ιστορία. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 ήταν αποσπασμένος, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. Πρόσφατα εξελέγη Ερευνητής Δ΄ Βαθμίδας στο ίδιο Κέντρο.
Έχει λάβει μέρος σε διάφορα διεθνή και τοπικά συνέδρια, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίου για τον λαϊκό πολιτισμό και την εκπαίδευση, έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και έχει δημοσιεύσει διάφορα ελληνικά και ξενόγλωσσα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει στην παρουσίαση λαογραφικών θεμάτων στο ραδιόφωνο και σε ντοκυμαντέρ για την τηλεόραση. Είναι μέλος σε διάφορες λαογραφικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας και της Αmerican Folklore Society.

Publications Date: 
2009
Book pages: 
462
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο