Product

Η φυσική αγωγή στο γύρισμα του αιώνα

Product

Η φυσική θρησκεία

Η φυσική θεολογία και το φυσικό δίκαιο στη φιλοσοφία των σοφιστών του 5ου π.Χ. αιώνα

Κωδικός:
111763
Description: 

Το αντικείμενο αυτής της μελέτης εντοπίζεται στο χώρο της σοφιστικής φιλοσοφίας. Σκοπός είναι μια νέα ανάγνωση όσων περί της διδασκαλίας των σοφιστών μάς έχουν παραδοθεί, ώστε να φωτιστεί ο εσώτατος πυρήνας τους και να ανευρεθούν τα σημεία αναφοράς τους. Κυρίως εξετάζονται οι διδασκαλίες εκείνες που αναφέρονται στη φυσική θεολογία και στην αντίθεση μεταξύ φυσικού και θετού δικαίου (φύση-νόμος), οι οποίες όχι μόνο κυριάρχησαν στην πνευματική δημιουργία του 5ου π.Χ. αιώνα, αλλά σημάδεψαν και την εν γένει πορεία του δυτικού πολιτισμού.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το αντικείμενο αυτής της μελέτης εντοπίζεται στο χώρο της σοφιστικής φιλοσοφίας. Σκοπός είναι μια νέα ανάγνωση όσων περί της διδασκαλίας των σοφιστών μάς έχουν παραδοθεί, ώστε να φωτιστεί ο εσώτατος πυρήνας τους και να ανευρεθούν τα σημεία αναφοράς τους. Κυρίως εξετάζονται οι διδασκαλίες εκείνες που αναφέρονται στη φυσική θεολογία και στην αντίθεση μεταξύ φυσικού και θετού δικαίου (φύση-νόμος), οι οποίες όχι μόνο κυριάρχησαν στην πνευματική δημιουργία του 5ου π.Χ. αιώνα, αλλά σημάδεψαν και την εν γένει πορεία του δυτικού πολιτισμού. Στην παρούσα έρευνα ο αναγνώστης θα διαπιστώσει δυο νέα σημαντικά στοιχεία: πρώτον, την επιρροή σοφιστικών αντιλήψεων σε στοχαστές που παραδοσιακά θεωρούνταν εχθρικοί προς το σοφιστικό πνεύμα (π.χ. ο Σοφοκλής)· και, δεύτερον, την επικαιρότητα που ενέχουν οι σοφιστικές ιδέες κατά την αντιμετώπιση σύγχρονων φιλοσοφικών ερωτημάτων.
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-442-423-8
Book pages: 
268
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Παναγιώτης N. Πανταζάκος σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1989 έως το 2002 υπηρέτησε ως καθηγητής στη Σχολή Μωραΐτη και το 2003 εκλέχτηκε λέκτορας στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει τα έργα:
- "Αρχές φιλοσοφίας" (Βιβλίο για τον καθηγητή), ΟΕΔΒ, Αθήνα 1999.
- "Ένστικτο και ελευθερία κατά τον Τόμας Χομπς", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006.
- "H φυσική θεολογία και το φυσικό δίκαιο στη φιλοσοφία των σοφιστών του 5ου π.Χ." αιώνα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006.

Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-442-423-8
Book pages: 
268
Book Dimensions: 
23χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο