Product

Ημερολόγια

Product

Ημερολόγια από τη χώρα των Χριστουγέννων

Ημερολόγια - ταξίδια

Κωδικός:
76034
Manufacturer: 
Description: 

[...] Έχω μπροστά μου τα ημερολόγια και τα ταξίδια του Χρόνη Μπότσογλου. Αμφιβάλλω βέβαια αν πρόκειται για ημερολόγια με την τρέχουσα έννοια, της καταγραφής, ας πούμε, περιστατικών, ποικίλων και ποικίλου χαρακτήρα, κατά την ακολουθία του χρόνου. Αμφιβάλλω ακόμα αν πρόκειται για ταξίδια, για ό,τι τέλος πάντων τόσο κοινότατα και συμβατικά θα μπορούσαμε να στριμώξουμε κάτω από την ετικέτα της εκδρομικής λογοτεχνίας.

19,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

[...] Έχω μπροστά μου τα ημερολόγια και τα ταξίδια του Χρόνη Μπότσογλου. Αμφιβάλλω βέβαια αν πρόκειται για ημερολόγια με την τρέχουσα έννοια, της καταγραφής, ας πούμε, περιστατικών, ποικίλων και ποικίλου χαρακτήρα, κατά την ακολουθία του χρόνου. Αμφιβάλλω ακόμα αν πρόκειται για ταξίδια, για ό,τι τέλος πάντων τόσο κοινότατα και συμβατικά θα μπορούσαμε να στριμώξουμε κάτω από την ετικέτα της εκδρομικής λογοτεχνίας. Στην πραγματικότητα βρίσκομαι αντιμέτωπος με ένα τραχύ οδοιπορικό που ανατρέχει στην ηλικία του οδοιπόρου , προσπαθώντας να φτάσει ως τις ρίζες της ύπάρξής του και που, στιγμές-στιγμές, γίνεται ανελέητο όχι μόνο γι' αυτόν. Αλλά και για τον αναγνώστη του. Ήδη η διάταξη του υλικού προοιμιακά, υποψιάζει: Ισπανία, Άγιον Όρος, Βενετία, Σαντορίνη, Κύπρος, Ισπανία. Και ο κύκλο κλείνει. Μια οριοθέτηση σημαδιακή από μόνη της. Τόποι, που τους δοκιμάζει το φως, συχνά τους κατακαίει, αλλά επίσης τους δυναστεύει, με την δική της κλιμάκωση, και η σκιά του θανάτου. [...] Πολλοί -και ανυποψίαστοι- θεωρούν ότι η τέχνη είναι χάρις. Ελάχιστοι το ξέρουν ότι πρόκειται για μαρτύριο. Φυσικά, τα ελιξίριά της παρηγορούν τους πάντες. Αυτά που μπορούν να συγκεντρωθούν στάλα-στάλα στην ανάλαφρη γλυφή του αφαλού μιας μαρμάρινης -και διαφανής- Αφροδίτης. Μόνο. (από τον πρόλογο του Θανάση Βαλτινού)
Publications Date: 
1994
Book pages: 
105
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και την Ecole Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας.
Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις των έργων του και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, έργα του έχουν εκτεθεί στη Γαλλία, στη Βραζιλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στο Ισραήλ. Από το 1964 συμμετέχει σε διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτικές ομάδες, ως συμπλήρωμα της καλλιτεχνικής δράσης.
Παράλληλα, έχει γράψει κείμενα για την τέχνη σε περιοδικά και εφημερίδες, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε δύο βιβλία: "Ημερολόγια ταξίδια", εκδόσεις Γαβριηλίδη, 1994, "Ψευτοδοκίμια", εκδόσεις Καστανιώτη, 2000 και "Το χρώμα της σπουδής" (εκδόσεις Πατάκη, 2005).. Επίσης, έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Σπουδή στο μαύρο" εκδόσεις Περίτεχνον, 1998.
Από το 1968 έχει το σπίτι του στο Πετρί της Λέσβου, όπου και περνά όλα του τα καλοκαίρια.

Publications Date: 
1994
Book pages: 
105
Book Dimensions: 
25χ18
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο