Product

Ημερολόγιο 2008: Ζαχαρίας Στέλλας

Product

Ημερολόγιο 2008, Η ιστορία της ψυχιατρικής και η ψυχιατρική στη νεότερη Ελλάδα

Ημερολόγιο 2008, Η επιχείρηση είναι... γένους θηλυκού

Κωδικός:
124489
Description: 

Η παρούσα έκδοση καταγράφει το γυναικείο επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη γένεση, την εξέλιξη, την πορεία του. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, αφού η "ανδρική" ειδησεογραφία δεσπόζει στο σύνολο σχεδόν του τύπου κατά το 19ο αιώνα και αργότερα. Στην προσπάθεια αυτή, βασική πηγή αναδίφησης και τεκμηρίωσης αποτέλεσε το Αρχείο Βοβολίνη.

22,78 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η παρούσα έκδοση καταγράφει το γυναικείο επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη γένεση, την εξέλιξη, την πορεία του. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, αφού η "ανδρική" ειδησεογραφία δεσπόζει στο σύνολο σχεδόν του τύπου κατά το 19ο αιώνα και αργότερα. Στην προσπάθεια αυτή, βασική πηγή αναδίφησης και τεκμηρίωσης αποτέλεσε το Αρχείο Βοβολίνη. Ωστόσο, η δύσκολη -και συνάμα ελκυστική- αναζήτηση της γυναικείας επιχειρηματικής δράσης φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, μία ελάχιστα γνωστή πτυχή της οικονομικής ιστορίας: η γυναίκα, παρά τους ασφυκτικούς κοινωνικούς περιορισμούς, τολμά την κάθοδο στον ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό στίβο. Η αδρή περιήγηση στον κόσμο της γυναικείας επιχείρησης ξεκινά από την "Μπουμπουλίνα της ελληνικής βιομηχανίας", τη δυναμική Σπάρτη Καρασταμάτη, και τις διακεκριμένες υφαντουργούς, διέρχεται από τα πρώτα γυναικεία ιατρεία και τα καταστήματα παραγωγής/εμπορίας καλλυντικών, εστιάζει σε επιχειρηματικά σχήματα καλλιτεχνικής και εκδοτικής δημιουργίας, εντοπίζει περιπτώσεις γυναικείας δράσης στον ξενοδοχειακό και διαφημιστικό κλάδο, για να περάσει από την εκπαίδευση και τους συλλόγους των κυριών και να καταλήξει σε συμμετοχές γυναικών στις μεγάλες βιομηχανίες του 20ού αιώνα...
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8386-60-8
Book pages: 
152
Book Dimensions: 
22χ24
Publication Place: 
Κέρκυρα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Η Γεωργία Πανσεληνά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 1991), εξ αρχής κινήθηκε ερευνητικά σε δύο επιστημονικά πεδία: τη βυζαντινή (κυρίως ύστερη) και τη νεότερη ιστορία (κατά βάση οικονομική). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στην οικονομική και κοινωνική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ενώ ασχολήθηκε με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από το 1994 ανέλαβε ένα πρόγραμμα, ετήσιας διάρκειας, αρχειοθέτησης και καταγραφής μίας αρχειακής σειράς στο περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρηση (σήμερα υπό την επωνυμία Οικονομική). Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε έως το καλοκαίρι του 2011, επί 17 συναπτά έτη, έχοντας συγκροτήσει/οργανώσει πλέον το Αρχείο Βοβολίνη, το οποίο και διηύθυνε.
Το Αρχείο Βοβολίνη, εν γένει, είναι προσβάσιμο στην έρευνα, αποτελεί πηγή οικονομικών και πολιτικών τεκμηρίων για την ελληνική ιστορία και αξιοποιείται είτε εκδοτικά είτε διοργανώνοντας ή/και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και σε ερευνητικά προγράμματα (για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.economia.gr). Σημειώνεται ότι η αρχειακή ενότητα που αφορά στο Μεγάλο Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν έχει κατατεθεί από το 2012 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και ο κατάλογος των 2.656 φακέλων (τον οποίο συνέταξε) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα (www.asca.edu.gr).
Ταυτόχρονα, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων. Υπογραμμίζουμε ότι από την πρώτη ενασχόλησή της με τα εκδοτικά, το 1997 και έκτοτε, συμμετείχε σε όλη την παραγωγή του βιβλίου: πολλές φορές από την κατάθεση της πρότασης και τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό έως τον τελικό εκτυπωτικό έλεγχο.

Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8386-60-8
Book pages: 
152
Book Dimensions: 
22χ24
Publication Place: 
Κέρκυρα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο