Product

Θέατρο για παιδιά 2

Product

Θέατρο για σχολικές γιορτές

Θέατρο για παιδιά και σχολείο στην Ολλανδία και την Ελλάδα

Κωδικός:
89789
Description: 

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συνδράμει στη δραστηριοποίηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα του Θεάτρου για παιδιά στη σχέση του με τη σχολική εκπαίδευση. Μέσα από την παρουσίαση της εκπαιδευτικής πρακτικής του αξιόλογου ολλανδικού Θεάτρου για παιδιά, προτείνονται τρόποι αξιοποίησης της ολλανδικής εμπειρίας στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στη φύση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνονται από τους θιάσους συνοδευτικά προς τις θεατρικές παραστάσεις.

11,47 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συνδράμει στη δραστηριοποίηση που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα του Θεάτρου για παιδιά στη σχέση του με τη σχολική εκπαίδευση. Μέσα από την παρουσίαση της εκπαιδευτικής πρακτικής του αξιόλογου ολλανδικού Θεάτρου για παιδιά, προτείνονται τρόποι αξιοποίησης της ολλανδικής εμπειρίας στην ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στη φύση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνονται από τους θιάσους συνοδευτικά προς τις θεατρικές παραστάσεις. Περιγράφονται οι πολλαπλές δυνατότητες προετοιμασίας των παιδιών για την παράσταση καθώς και οι μορφές επεξεργασίας της παράστασης και της εμπειρίας θεατρικής παρακολούθησης των μαθητών από τους καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς του θεάτρου και το γενικό δάσκαλο, στο χώρο του θεάτρου και του σχολείου. Αναδεικνύονται οι δυνατότητες σύνδεσης της θεατρικής παράστασης με το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Δημοτικού. Στο προσκήνιο, εξάλλου, έρχονται θέματα πολιτιστικής αγωγής στην εκπαίδευση, της φύσης των θεατρικών παραστάσεων για παιδιά καθώς και της κατάρτισης των δασκάλων και του ρόλου των επαγγελματιών του θεάτρου. Αντιπροσωπευτικό δείγμα εξέτασης της σύγχρονης ολλανδικής πρακτικής αποβαίνει το εθνικό πρόγραμμα "Πολιτισμός και Σχολείο" για την προώθηση των Τεχνών και του Πολιτισμού στην εκπαίδευση μέσα από την λεπτομερή πληροφόρηση για τη θεατρική και την εκπαιδευτική δράση αξιόλογων θιάσων για παιδιά. Για την ελληνική πλευρά περιγράφεται αναλυτικά και με κριτική ματιά η σημαντική δράση των κλιμακίων θεάτρου σε θέατρα και σχολεία που οργάνωσε το εθνικό πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός" για τους μαθητές Δημοτικού λίγα χρόνια πριν. Το βιβλίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, στους καλλιτέχνες και τους παιδαγωγούς του θεάτρου, στους θεατρολόγους και ερευνητές αλλά και στους γονείς που αναζητούν τις δυνατότητες σύνδεσης του Θεάτρου για παιδιά με τη σχολική εκπαίδευση, αντιλαμβανόμενοι την καλλιτεχνική, παιδαγωγική και εκπαιδευτική ωφέλεια που προκύπτει για τα παιδιά από την επαφή τους με το φαινόμενο του επαγγελματικού θεάτρου.
Subtitle: 
Η ολλανδική πρακτική και η δράση των κλιμακίων θεάτρου του προγράμματος "Μελίνα - Εκπαίδευση και πολιτισμός"
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-380-150-Χ
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Καλλιόπη Λιοσάτου γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1973. Είναι απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (2004) και πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (1997) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ολοκληρώσει τον Α΄ κύκλο σπουδών στο Επιμορφωτικό Τμήμα Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών ΑΝΙΜΑ (1998). Κατά το έτος 2000-2001, στα πλαίσια του Προγράμματος Socrates-Erasmus συμμετείχε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Παράλληλα, φοίτησε στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεάτρου στην Εκπαίδευση της Σχολής Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Στο διάστημα της φοίτησής της εκεί διεξήγαγε επιτόπια έρευνα σε ολλανδικά σχολεία και εκπόνησε μελέτη για τη διδασκαλία του Δράματος στο Ανατολικό Πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ερευνητική της δραστηριότητα κατά τη συγγραφή της Διπλωματικής της εργασίας, επικεντρώθηκε στη φύση του επαγγελματικού Θεάτρου για παιδιά και νέους στην Ολλανδία στη σύνδεσή του με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εκτείνεται σε θέματα Θεάτρου και Δράματος στην εκπαίδευση, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής αγωγής και πολιτιστικής πολιτικής στην εκπαίδευση, στην Ολλανδία και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικο-εκπαιδευτικά προγράμματα σε Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία στο Βέλγιο και την Ολλανδία, σε πρόγραμμα Θεάτρου Forum σε νοσοκομεία στην Τσεχία, σε Ακαδημίες Θεάτρου και διεθνείς συνδιασκέψεις για τις Τέχνες στην εκπαίδευση στην Ολλανδία και την Ελλάδα. Διαμένει στην Ολλανδία και μιλάει αγγλικά και ολλανδικά.

Subtitle: 
Η ολλανδική πρακτική και η δράση των κλιμακίων θεάτρου του προγράμματος "Μελίνα - Εκπαίδευση και πολιτισμός"
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-380-150-Χ
Book pages: 
141
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο