Product

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας

Product

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας

Κωδικός:
77428
Manufacturer: 
Description: 

Με τον όρο «παιδική λογοτεχνία» εννοούμε τα αισθητικά αξιόλογα και δικαιωμένα λογοτεχνικά κείμενα ενήλικων προσώπων, που απευθύνονται στο παιδί και μπορούν να του μεταδώσουν την αισθητική τους συγκίνηση, αλλά και μια μόρφωση και γενικότερη παιδεία.

17,17 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Με τον όρο «παιδική λογοτεχνία» εννοούμε τα αισθητικά αξιόλογα και δικαιωμένα λογοτεχνικά κείμενα ενήλικων προσώπων, που απευθύνονται στο παιδί και μπορούν να του μεταδώσουν την αισθητική τους συγκίνηση, αλλά και μια μόρφωση και γενικότερη παιδεία. Η παιδική λογοτεχνία έχει από τη φύση της και παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ, όπως συμβαίνει και με τη λογοτεχνία για ενήλικες, τα κριτήρια για την αξία της είναι και αισθητικά. Η αγωγή αξιοποιεί την έμμεση δύναμη υποβολής της λογοτεχνίας, για να επηρεάσει με την μίμηση των προτύπων το αδιαμόρφωτο παιδί, να το καλλιεργήσει αισθητικά και, παράλληλα, να του μεταδώσει έμμεσα ορισμένα μηνύματα. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κείμενα που αναφέρονται στην εξέταση της ελληνικής (και κυπριακής) παιδικής λογοτεχνίας, την παλαιότερη και τη σύγχρονη. Αναφέρεται σε πρόσωπα (Κ. Παλαμάς, Γρ. Ξενόπουλος, Πην. Δέλτα, Ζαχ. Παπαντωνίου, Μιχ. Στασινόπουλος, Δ. Γιάκος, Κ. Χρυσάνθης, Κ. Μόντης κ.ά.), έργα και θέματα. Η μελέτη της ιστορίας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας έχει σήμερα ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπάρχει ανάγκη να διαπιστωθεί και για την παιδική λογοτεχνία η μακρά περίοδος της προπαρασκευής της, των πνευματικών της ζυμώσεων, οι συγκρούσεις της, η διασταύρωση των τάσεων και των ιδεών, των δοκιμιών και των διερευνήσεών της. Έτσι θα καταγραφεί συστηματικά η τελική αποκρυστάλλωση όλων αυτών σε φόρμες, αισθητικούς κανόνες και πρότυπα, όπως δηλαδή μετουσιώθηκε στο λογοτεχνικό έργο μερικών πρωτοπόρων της παιδικής λογοτεχνίας, που χαρακτήρισαν και οριοθέτησαν μ' αυτό το έργο την εποχή τους.
Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7043-52-9
Book pages: 
378
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1965. Είναι Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της "Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος", Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της κατεύθυνσης "Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό" του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής και Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού Παιδαγωγική Επιθεώρηση της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος.
Τα θεωρητικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας, η σχέση του παιδιού με την ανάγνωση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, το παραμύθι και η διδασκαλία του, η ιστορία της Νεοελληνικής Παιδείας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός.
Έχει συγγράψει δεκατρία βιβλία και έχει επιμεληθεί πλήθος άλλων. Μελέτες και έρευνές του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή παιδαγωγικά και φιλολογικά περιοδικά.

Publications Date: 
2001
Book ISBN: 
960-7043-52-9
Book pages: 
378
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο