Product

Θεόδωρος Γρίβας

Product

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Θεόδωρος Γρίβας

Κωδικός:
127464
Product Categories: 
Manufacturer: 
Description: 

Η συμβολή του Θεοδ. Γρίβα στην επιτυχία της Επαναστάσεως το 1821 υπήρξε μεγίστη. Σε ηλικία 14 ετών θητεύει για 2 χρόνια στον αρματολό των Αγράφων Μπουκουβάλα, και άλλα 4 χρόνια στον αρματολό Σαλώνων Πανουργιά. Ο Αλή-Πασάς θαυμάζοντας την παληκαριά του και την απάντηση που του έδωσε μπροστά στο δήμο, του χαρίζει τη ζωή και τον κάνει σωματοφύλακά του. Στις 10 Μαΐου του 1821, απελευθερώνει το Βραχώρι μαζί με τους Σαδήμα, Κατσαμάνη, Αλέξη Βλαχόπουλο και Γεώργιος Βαλτινό και επαινείται η παληκαριά του από όλους τους οπλαρχηγούς.

13,75 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η συμβολή του Θεοδ. Γρίβα στην επιτυχία της Επαναστάσεως το 1821 υπήρξε μεγίστη. Σε ηλικία 14 ετών θητεύει για 2 χρόνια στον αρματολό των Αγράφων Μπουκουβάλα, και άλλα 4 χρόνια στον αρματολό Σαλώνων Πανουργιά. Ο Αλή-Πασάς θαυμάζοντας την παληκαριά του και την απάντηση που του έδωσε μπροστά στο δήμο, του χαρίζει τη ζωή και τον κάνει σωματοφύλακά του. Στις 10 Μαΐου του 1821, απελευθερώνει το Βραχώρι μαζί με τους Σαδήμα, Κατσαμάνη, Αλέξη Βλαχόπουλο και Γεώργιος Βαλτινό και επαινείται η παληκαριά του από όλους τους οπλαρχηγούς. Στέλνεται στο Μακρυνόρος, όπου πρωτοστατεί στη νίκη κατά των Τούρκων. Βοηθά τον πολιορκημένο Τσόγκα στην Βόνιτσα, όπου και νικά τους Τούρκους στη μάχη των Πλατανιών. Ανδαγαθεί στη μάχη του Γηροκομείου στην Πάτρα τον Ιούλιο του 1821 και στις 20 Ιουνίου του 1822 στη μάχη του Κομποτίου η κρίσιμη διαταγή του και η παληκαριά του κατά τη διάρκεια της μάχης, δίνει τη νίκη στους Έλληνες. Στην καταστροφή του Πέτα διασώζει τους καταδιωκόμενους Έλληνες επιτιθέμενος κατά το ιππικού των Τούρκων. Ανδραγάθησε στη μάχη του Αετού κοντά στο Λουτράκι και εξυμνήθηκε από τους ποιητές Αλέξανδρο και Παν. Σούτσο. Στη συνέχεια βοηθά τον πολιορκημένο Πανουργιά στις Καρούτες, φτάνοντας στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης.
Subtitle: 
Βιογραφικόν σχεδίασμα επί τη βάσει ανεκδότων εγγράφων και σημειωμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8280-50-8
Book pages: 
167
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Δημήτριος Καμπούρογλου (1852-1942). Ο Δημήτριος Καμπούρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του Kωνσταντινουπολίτη Γρηγορίου Καμπούρογλου, λόγιου και ιδρυτή της πρώτης εθνικής θεατρικής σκηνής στη χώρα μας, και της Μαριάννας το γένος Σωτηριανού - Γέροντος από την Αθήνα. Μεγάλωσε σε υψηλό πνευματικό περιβάλλον, καθώς και η μητέρα του ήταν εξαιρετικά μορφωμένη για την εποχή. Σπούδασε στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε στη δικηγορία για δεκαπέντε χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα [Πρωτοδικείο Αθηνών (1872-1873), Αρχαιολογική Εταιρεία, Εθνική Βιβλιοθήκη, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής (1904-1917)]. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη δημοσιογραφία. Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του συγκέντρωσε ιστορικό και χρονογραφικό υλικό για την Αθήνα, επανέκδωσε το ιδρυμένο από τον πατέρα του περιοδικό "Εβδομάς", του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση (1884-1886) και κυκλοφόρησε το λαογραφικό περιοδικό "Δίπυλον" (1910-1912). Τιμήθηκε με το κρατικό Αριστείο των Γραμμάτων (1923) και υπήρξε μέλος (από το 1927) και πρόεδρος (1934) της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1932 γιόρτασε τα πενήντα χρόνια της φιλολογικής του δραστηριότητας στο σύλλογο Παρνασσός. Πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1872, φοιτητής ακόμη, με την υποβολή της κωμωδίας του "Ευσυνειδησία και Ασυνειδησία" στο Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό, στον οποίο βραβεύτηκε τον επόμενο χρόνο για την ποιητική συλλογή "Η φωνή της καρδιάς μου". Ακολούθησαν πολλές δημοσιεύσεις και εκδόσεις έργων του, με τα οποία κάλυψε πολλούς τομείς του γραπτού λόγου. Ο Δημήτριος Καμπούρογλου ανήκει στους έλληνες πεζογράφους της λεγόμενης γενιάς του 1880. Στο σύνολο του έργου του κυριαρχεί η πρόθεσή του να καταγράψει την ιστορία της Αθήνας, για την οποία έτρεφε βαθιά αγάπη, και να αναδείξει μέσω του λόγου του την αδιάσπαστη συνέχεια του ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων. Για το λόγο αυτό στράφηκε τόσο στην ιστορική και λαογραφική μελέτη του παρελθόντος, κυρίως της περιόδου της τουρκοκρατίας, όσο και στην παρατήρηση της σύγχρονής του πραγματικότητας με έμφαση στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Στον τομέα της γλώσσας κινήθηκε στα πλαίσια μιας συγκρατημένης δημοτικιστικής έκφρασης. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτριου Καμπούρογλου βλ. Γιάκος Δημ., "Καμπούρογλους Δημήτριος", Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 8. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Μερακλής Μ.Γ., "Δημήτριος Καμπούρογλου", Η ελληνική ποίηση· Ρομαντικοί - Εποχή του Παλαμά - Μεταπαλαμικοί· Ανθολογία - Γραμματολογία, σ.194-197. Αθήνα, Σοκόλης, 1977, Παπαγεωργίου Κώστας Γ., "Δημήτριος Γρ. Καμπούρογλους", Η παλαιότερη πεζογραφία μας· Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμοΖ’ (1880-1900), σ.52-69. Αθήνα, Σοκόλης, 1997, Σολωμού Αλίκη, "Καμπούρογλου Δημήτριος", Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985 και Σπεράντσας Σ.Γ., "Καμπούρογλου Δημήτριος Γρ.", Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 13. Αθήνα, Πυρσός, 1933.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Subtitle: 
Βιογραφικόν σχεδίασμα επί τη βάσει ανεκδότων εγγράφων και σημειωμάτων
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-8280-50-8
Book pages: 
167
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο