Product

Ισλάμ, ο αδελφός της ελπίδας

Product

Ισλάμ: Εικονογραφημένος οδηγός

Ισλάμ, φιλελευθερισμός και ανθρώπινα δικαιώματα

Κωδικός:
120559
Description: 

Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα μία παγκόσμια ή μήπως μία αποκλειστικά "δυτική" αξία - και επομένως μη εφαρμόσιμα σε άλλες κοινωνίες; Πώς επηρεάζει το Ισλάμ την πρόσληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μουσουλμανικές κοινωνίες; Υπάρχει άραγε μία εγγενής αντίθεση μεταξύ του Ισλάμ ως θρησκείας από τη μία πλευρά και των αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άλλη; Πώς αποτιμούμε τις προτάσεις για μία ισλαμική αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

18,81 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα μία παγκόσμια ή μήπως μία αποκλειστικά "δυτική" αξία - και επομένως μη εφαρμόσιμα σε άλλες κοινωνίες; Πώς επηρεάζει το Ισλάμ την πρόσληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μουσουλμανικές κοινωνίες; Υπάρχει άραγε μία εγγενής αντίθεση μεταξύ του Ισλάμ ως θρησκείας από τη μία πλευρά και των αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την άλλη; Πώς αποτιμούμε τις προτάσεις για μία ισλαμική αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Το βιβλίο αυτό εξετάζει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διεθνές πλαίσιο, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών ως αξίας και κανόνα στις διεθνείς σχέσεις, και του Ισλάμ ως συστατικού στοιχείου της πολιτικής κουλτούρας συγκεκριμένων κοινωνιών. Εξετάζει τις θεωρητικές βάσεις του φιλελευθερισμού και τονίζει ότι η νεωτερικότητα επιτρέπει τον ουσιαστικό διαπολιτισμικό διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το επιχείρημα αυτό υποβάλλεται κατόπιν σε έλεγχο μέσω μίας λεπτομερούς μελέτης των αντιλήψεων και του ρόλου του Ισλάμ στην πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο και στην Τυνησία κατά τον 20ό αιώνα. Η εξέταση καταδεικνύει ότι η ερμηνεία του Ισλάμ σε σχέση με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι στατική, αλλά υπόκειται σε επαναδιατύπωση υπό την επίδραση κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, αλλά και των πολιτικών επιλογών κυρίαρχων ή ανερχόμενων ομάδων.
Subtitle: 
Επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-16-2362-0
Book pages: 
352
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Κατερίνα Δαλακούρα είναι λέκτορας διεθνών σχέσεων στο London School of Economics and Political Science. Έχει επίσης εργαστεί, σε προηγούμενο στάδιο, στο Πανεπιστήμιο του Essex και στο International Institute for Strategic Studies. Στο LSE διδάσκει διεθνείς σχέσεις στη Μέση Ανατολή, διεθνή πολιτική και ηθική του πολέμου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στα ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή, την ανάπτυξη των ισλαμιστικών κινημάτων και την προώθηση της δημοκρατίας.
Έχει δημοσιεύσει το: "Engagement or Coercion?: Weighing Western Human Rights Policies towards Turkey, Iran and Egypt" (London: Royal Institute of International Affairs, 2003) κ.ά. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα "International Affairs", "Review of International Studies", "Democratization".

Subtitle: 
Επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-16-2362-0
Book pages: 
352
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο