Product

Και ούτω καθεξής

Product

Και πάλι για τον Ερωτόκριτο

Και ουχί κολλυβογράμματα

Κωδικός:
66279
Description: 

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με βάση αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης των Χανίων, ένας χώρος που ελάχιστα έως ουδόλως έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί: η Εκπαίδευση επί Κρητικής Πολιτείας. Εξετάζονται θέματα σχολικών εγχειριδίων και διδακτικής της Μητρικής Γλώσσας στα σχολεία της Κρητικής Πολιτείας και ευρύτερα του ελληνικού χώρου. Στην Εισαγωγή παρουσιάζεται η γενικότερη εικόνα της Εκπαιδεύσεως στην Κρήτη κατά την περίοδο 1898-1913.

20,70 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά, με βάση αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης των Χανίων, ένας χώρος που ελάχιστα έως ουδόλως έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί: η Εκπαίδευση επί Κρητικής Πολιτείας. Εξετάζονται θέματα σχολικών εγχειριδίων και διδακτικής της Μητρικής Γλώσσας στα σχολεία της Κρητικής Πολιτείας και ευρύτερα του ελληνικού χώρου. Στην Εισαγωγή παρουσιάζεται η γενικότερη εικόνα της Εκπαιδεύσεως στην Κρήτη κατά την περίοδο 1898-1913. Στο πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται δύο Αλφαβητάρια και ένα Αναγνωσματάριο, ερευνώνται το φάσμα του χρησιμοποιούμενου λεξιλογίου και οι δομές του λόγου, και καταδεικνύεται η μορφή της διδασκόμενης γλώσσας, καθώς και οι αξίες και τα πρότυπα που προσφέρονται στους μαθητές. Δύο σχολικές Γραμματικές, στο τρίτο κεφάλαιο, των Εμμ. Γεναράλη και Αντ. Γιάνναρη, δείχνουν τις δύο τάσεις -προσηλώσεως στην καθαρεύουσα, αφ' ενός, και εισαγωγής στη διδακτική πράξη νεότερων στοιχείων της δημοτικής, αφ' ετέρου. Στο τελευταίο κεφάλαιο, που εξετάζει την παραγωγή γραπτού λόγου (εκθέσεις), παρουσιάζεται δειγματικά ο οδηγός διδασκαλίας του μαθήματος Οδηγίαι περί του τρόπου της διδασκαλίας των εκθέσεων του Δ.Μ. Γεωργακάκη. Γενικώς στο ανά χείρας βιβλίο επιχειρείται να παρουσιαστεί το ιδιαίτερα προοδευτικό και δημιουργικό κλίμα στα σχολεία της αρτισύστατης Πολιτείας και να αναδειχθούν οι στόχοι των Αναλυτικών Προγραμμάτων της περιόδου, καθώς και οι τάσεις και στάσεις απέναντι στο Γλωσσικό Ζήτημα, ιδιαιτέρως στο χώρο της Εκπαιδεύσεως κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Subtitle: 
Η διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επί κρητικής πολιτείας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-01-0919-2
Book pages: 
386
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ν. Ε. Παπαδογιαννάκης γεννήθηκε το 1942 στον Άγιο Κωνσταντίνο Ρεθύμνης. Είναι Καθηγητής στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει Γλωσσολογία και Λογοτεχνία, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτική του Γλωσσικού Μαθήματος. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βερολίνου (Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές, Ιστορία και Φιλοσοφία). Στο τελευταίο εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα: Studien zu den Epitaphien des Manuel Philes (1983). Έχει δημοσιεύσει τις ακόλουθες εργασίες: Zufalliges zum Bellum Avaricum des Georgios Pisides, Miscellanea Byzantina Monacencia, Nr 24, Μόναχο 1980 (σε συνεργασία με Paul Speck κ.ά.), Θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας (πανεπιστημιακές παραδόσεις), Ρέθυμνο 1988, Ιστορία και Εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας. Από την Ελληνιστική Κοινή μέχρι τη Νέα Ελληνική (πανεπιστημιακές παραδόσεις), Ρέθυμνο 1989, Πίνακας Λέξεων των Ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, Ηράκλειο 1991, Οι Προθέσεις από την Ελληνιστική Κοινή ως την Όψιμη Μεσαιωνική, Ηράκλειο 1992, Αναγνώσεις. Επτά (+ Ένα) Μελετήματα για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία), Αθήνα 1996, Ο Κωνσταντίνος Μάνος και το Γλωσικό Ζήτημα, Αθήνα 1997, Κρητικό Ιατροσόφιον του 19ου αι. Ρέθυμνο 2000, Η Νεοελληνική Κοινή της Γενιάς του '30. Μελέτες, ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες καθώς και άρθρα του αναφέρονται στη γλώσσα και το λογοτεχνικό έργο των: Κ. Μάνου, Α. Καρκαβίτσα, Κ. Κρυστάλλη, Π. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Οδ. Ελύτη, Γ. Μανούσακα, Γ. Κρόκου, Β. Χαρωνίτη, Ν. Καζαντζάκη, Δ. Σολωμού, Αλεξ. Παπαδιαμάντη.

Subtitle: 
Η διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επί κρητικής πολιτείας
Publications Date: 
2002
Book ISBN: 
960-01-0919-2
Book pages: 
386
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο