Product

Καραβάκια-τάματα και θαλασσινή αφιερωματική πρακτική στο Αιγαίο

Product

Καραβάτζιο

Καραβάν Σαράι

Κωδικός:
128454
Description: 

Περίοδος του εμφυλίου: εξαθλιωμένοι αγρότες από τα χωριά της Μακεδονίας καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη με τα λιγοστά τους υπάρχοντα για να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου. Εκεί, συνωστίζονται κατά δεκάδες σ' ένα παλιό οικοδόμημα, το Καραβάν Σαράι. Ανάμεσά τους, ο Μαργαρίτης -ένας φτωχός χωρικός που έχει χάσει τη γυναίκα του- με τα δύο παιδιά του.

11,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Περίοδος του εμφυλίου: εξαθλιωμένοι αγρότες από τα χωριά της Μακεδονίας καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη με τα λιγοστά τους υπάρχοντα για να ξεφύγουν από τα δεινά του πολέμου. Εκεί, συνωστίζονται κατά δεκάδες σ' ένα παλιό οικοδόμημα, το Καραβάν Σαράι. Ανάμεσά τους, ο Μαργαρίτης -ένας φτωχός χωρικός που έχει χάσει τη γυναίκα του- με τα δύο παιδιά του. Μέσα από τη ζωή τους παρακολουθούμε τους αγώνες των στερημένων χωρικών για να επιβιώσουν στη μεγαλούπολη, σ' ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στο πιο ορατό επίκεντρο της κοινωνικής αντίθεσης: στον αστικό κόσμο που εκμεταλλεύεται τους κάθε λογής απόκληρους ενώ ταυτόχρονα τους περιφρονεί. Πού κρύβεται η ελπίδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχει τρόπος αντίδρασης στην κοινωνική αδικία; Ποια είναι η πραγματική πηγή των δεινών τους; Οι απαντήσεις σε ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, σ' ένα κλασικό πια βιβλίο της ελληνικής πεζογραφίας, με ήρωα τον άνθρωπο που τοποθετείται στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, τον άνθρωπο που κλαίει και γελάει, τον κατατρεγμένο και ταυτόχρονα ερωτευμένο άνθρωπο, τον άνθρωπο που αγωνίζεται και εντέλει επιβιώνει χάρη στο πείσμα του. Το 1986 ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς μετέφερε το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τον Θύμιο Καρακατσάνη και τη Δήμητρα Χατούπη. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς, όπου κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ελληνικής ταινίας, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Μίρκα Καλατζοπούλου), σκηνογραφίας (Αντώνης Χαλκιάς) και ενδυματολογίας (Αναστασία Αρσένη).
Subtitle: 
Μυθιστόρημα
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-03-4615-1
Book pages: 
213
Book Dimensions: 
22χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Λάζαρος Παυλίδης (Κιλκίς, 1929-2004) υπήρξε πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, μια από τις πιο ρωμαλέες και γνήσιες πεζογραφικές φωνές των ελληνικών γραμμάτων. Eμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1955 με τη νουβέλα "O Tάκλης". Aκολούθησαν τα μυθιστορήματα "Xρυσός νοικοκύρης", "Πρόταση γάμου", "O χωματόδρομος", "Oι λύκοι", "Γεωργική ευτυχία", "O κλητήρας", "H νέα ζωή", "H κακιά πεθερά", "H μπαλάντα ενός ιδεολόγου".
Έχουν εκδοθεί, επίσης, και τρεις τόμοι διηγημάτων του. Θεωρείται γνήσιος εκπρόσωπος του ρεαλισμού στην πεζογραφική έκφραση. Tα μυθιστορήματα "Kαραβάν Σαράι" και "Xρυσός νοικοκύρης" μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση αντίστοιχα.

Subtitle: 
Μυθιστόρημα
Publications Date: 
2008
Book ISBN: 
960-03-4615-1
Book pages: 
213
Book Dimensions: 
22χ13
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο