Product

Κοινωνικοοικονομικές δομές και πολιτικοί θεσμοί στην τουρκοκρατία

Product

Κοινωνικοποίηση

Κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμός στην κεντροανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά το 1989

Κωδικός:
89096
Manufacturer: 
Description: 

Η κατάρρευση του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" οδήγησε τις κοινωνίες των πρώην κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών σε μια διαδικασία μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς. Η νέα φάση αυτών των κοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κυρίως στην πρώτη περίοδο της μετάβασης οι συνέπειες ήταν καταστρεπτικές. Η πρώτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρξουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς.

26,49 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η κατάρρευση του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού" οδήγησε τις κοινωνίες των πρώην κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών σε μια διαδικασία μετάβασης προς την οικονομία της αγοράς. Η νέα φάση αυτών των κοινωνιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κυρίως στην πρώτη περίοδο της μετάβασης οι συνέπειες ήταν καταστρεπτικές. Η πρώτη προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να υπάρξουν ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργική καταστροφή ορισμένων απαρχαιωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν στο πλαίσιο των κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών. Κυρίαρχο ρόλο στη μετάβαση προς την οικονομία της αγοράς έπαιξε ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες αναπαρήγαγε το μοντέλο του λεγόμενου "υπαρκτού σοσιαλισμού". Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου κοινωνικού σχηματισμού παίζει η παλιά κυρίαρχη ελίτ, η οποία συνέβαλλε στην επιτάχυνση της κατάρρευσης του γραφειοκρατικού κρατικού μοντέλου των πρώην κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών από το 1985 και μετά. Παράλληλα, αναπτύσσεται και ο αστικός εκδημοκρατισμός σε ολόκληρη την κοινωνία. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι στις νέες κοινωνίες διαμορφώνεται ένα είδος καπιταλισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί η ύπαρξη της αστικής τάξης.
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8256-48-8
Book pages: 
283
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Μιλτιάδης Ιω. Κήπας γεννήθηκε στο Τύρναβο. Σπούδασε οικονομικά, φιλοσοφία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο. Είναι διδάκτορας οικονομικών και κοινωνικών επιστημών. Διδάσκει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πεδίο ερευνών του είναι η παγκοσμιοποίηση και ο τρίτος κόσμος, η κοινωνιολογία της ανάπτυξης, ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμός της χώρας του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού" και η μετάβασή τους στην οικονομία της αγοράς, ο ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8256-48-8
Book pages: 
283
Book Dimensions: 
24χ15
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο