Product

Κωστής Παλαμάς 1859-1943

Product

Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής και ο κριτικός

Κωστής Παλαμάς 2003

Κωδικός:
79824
Description: 

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) γεννήθηκε στην Πάτρα από γονείς Μεσολογγίτες. Σε ηλικία έξι ετών, εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι όπου πέρασε τα κρίσιμα παιδικά και εφηβικά χρόνια του και βίωσε έντονα το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν που διατηρούσαν ακόμη ζωντανά στη μνήμη τους οι κάτοικοι της Ιεράς Πόλεως. Η προσφορά του Παλαμά στα Νεοελληνικά Γράμματα είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, σημαντικές πλευρές της προσφοράς αυτής όπως και της ποίησής του ειδικότερα, έχει επισκιάσει η σχολική χρήση του παλαμικού έργου. Γιατί ο Παλαμάς δεν είναι μόνον ο μεγαλόστομος εθνικός ποιητής των σχολικών εορτών.

8,10 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) γεννήθηκε στην Πάτρα από γονείς Μεσολογγίτες. Σε ηλικία έξι ετών, εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι όπου πέρασε τα κρίσιμα παιδικά και εφηβικά χρόνια του και βίωσε έντονα το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν που διατηρούσαν ακόμη ζωντανά στη μνήμη τους οι κάτοικοι της Ιεράς Πόλεως. Η προσφορά του Παλαμά στα Νεοελληνικά Γράμματα είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, σημαντικές πλευρές της προσφοράς αυτής όπως και της ποίησής του ειδικότερα, έχει επισκιάσει η σχολική χρήση του παλαμικού έργου. Γιατί ο Παλαμάς δεν είναι μόνον ο μεγαλόστομος εθνικός ποιητής των σχολικών εορτών. Η λυρική ποίησή του με τους χαμηλόφωνους τόνους και μια επιγραμματική λιτότητα ύφους, η φιλοσοφούσα διάθεσή του, ο καταλυτικός σατιρικός του λόγος που καυτηριάζει την παθολογία της νεοελληνικής κοινωνίας, η οξυδέρκεια του κριτικού του πνεύματος, η βαθιά θεωρητική του σκέψη για τη φύση της λογοτεχνικής δημιουργίας, η νηφαλιότητά του που του επέτρεψε να συνδυάσει στο έργο του μιαν αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα με το άνοιγμα προς την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ακόμη λογοτεχνία, είναι πλευρές της παλαμικής δημιουργίας και παρουσίας που θα έπρεπε να μελετηθούν και να προβληθούν περισσότερο. Τις πλευρές ακριβώς αυτές φιλοδοξούμε να αναδείξουμε με την ευκαιρία της εφετινής επετείου, γιατί, άλλωστε, είναι πλευρές και όψεις που σίγουρα ενδιαφέρουν και μπορούν να συγκινήσουν και ένα ευρύτερο σημερινό κοινό.
Subtitle: 
60 χρόνια από το θάνατό του
Publications Date: 
2003
Book pages: 
56
Book Dimensions: 
33χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Αντικείμενα της έρευνας και της διδασκαλίας της είναι η ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, η Συγκριτική Φιλολογία και η Θεωρία της Λογοτεχνίας. Τα δημοσιεύματά της αφορούν το έργο σημαντικών Νεοελλήνων λογοτεχνών, λογοτεχνικά ρεύματα ή είδη και θέματα Ποιητικής.

Subtitle: 
60 χρόνια από το θάνατό του
Publications Date: 
2003
Book pages: 
56
Book Dimensions: 
33χ24
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο