Product

Κόκκινη κλωστή δεμένοι...

Product

Κόκκινη κλωστή μετάξι...

Κόκκινη κλωστή κλωσμένη

Κωδικός:
90435
Description: 

Κόκκινη κλωστή κλωσμένη.../
Κόκκινη κλωστή δεμένη.../
Άστριφτη κλωστή στριμμένη...
Έτσι συνήθως αρχίζουν την αφήγησή τους οι λαϊκοί παραμυθάδες του Αιγαίου. Πώς ξετυλίγεται όμως το νήμα της αφήγησης; Πώς υφαίνεται κάθε φορά το παραμύθι;

70,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Κόκκινη κλωστή κλωσμένη.../ Κόκκινη κλωστή δεμένη.../ Άστριφτη κλωστή στριμμένη... Έτσι συνήθως αρχίζουν την αφήγησή τους οι λαϊκοί παραμυθάδες του Αιγαίου. Πώς ξετυλίγεται όμως το νήμα της αφήγησης; Πώς υφαίνεται κάθε φορά το παραμύθι; Τα παραμύθια προσφέρουν ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης της ατομικής και συλλογικής φαντασίας, που τροφοδοτούνται από την παράδοση αλλά και, αντιστρόφως, τη μετασχηματίζουν. Ως προϊόντα της προφορικής λογοτεχνίας, γεννιούνται κάθε φορά που ένας αφηγητής παίρνει το λόγο μπροστά στην ομάδα των ακροατών του. Επομένως δεν αποτελούν μόνο κείμενα που βρίσκουμε σε ένα βιβλίο, υπάρχουν μαζί με τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Από αυτή την άποψη, δεν "ακινητοποιούνται" μέσα στο χρόνο, αλλάζουν προσλαμβάνοντας τις ιστορικά αναγκαίες νέες μορφές. Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει 54 λαϊκά παραμύθια όπως τα αφηγήθηκαν ισάριθμοι λαϊκοί παραμυθάδες από νησιώτικες κοινότητες του Αιγαίου, όπου η τέχνη της αφήγησης παραμυθιών είναι μια ζωντανή παράδοση. Οι διηγήσεις συνοδεύονται από φωτογραφικά πορτρέτα των αφηγητών στις καθημερινές τους ασχολίες, που έκανε ο Νίκος Οικονομόπουλος. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται επίσης μια εισαγωγή για την τέχνη της παραδοσιακής αφήγησης παραμυθιών στο Αιγαίο και κατατοπιστικό σημείωμα για το καθένα από τα παραμύθια με την υπαγωγή του στο διεθνές τυπολογικό σύστημα των Aarne-Thompson.
Subtitle: 
Λαϊκά παραμύθια και αφηγήσεις του Αιγαίου
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-16-1325-0
Book pages: 
314
Book Dimensions: 
31χ31
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Η Μαριάνθη Καπλάνογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Μικρασιάτισσα τρίτης γενιάς. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Είναι λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει τα μαθήματα "Λαογραφία" και "Πολιτισμικές σχέσεις στον ευρύτερο ελληνικό και βαλκανικό χώρο". Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το παραμύθι σε βιβλία και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα για παιδιά και έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Subtitle: 
Λαϊκά παραμύθια και αφηγήσεις του Αιγαίου
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-16-1325-0
Book pages: 
314
Book Dimensions: 
31χ31
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο