Product

Κόμματα και κοινωνικές συμμαχίες στην προδικτατορική Ελλάδα

Product

Κόμματα και πολιτική στην Ελλάδα

Κόμματα και κομματικά συστήματα

Κωδικός:
14984
Manufacturer: 
Description: 

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια δημοσίευσα στο περιοδικό "Σύνταγμα" ένα άρθρο στο οποίο επιχειρούσα μια συστηματική θεωρητική επεξεργασία της έννοιας "πολιτικό κόμμα". Το άρθρο αυτό απετέλεσε τον πυρήνα μεταγενέστερης ευρύτερης διαπραγμάτευσης του κομματικού φαινομένου, που πήρε τη μορφή πανεπιστημιακών παραδόσεων, πολυγραφημένων από την Πάντειο ΑΣΠΕ. Πέρυσι οι εκδόσεις "Ροές" κυκλοφόρησαν βιβλίο μου με τίτλο "Τα πολιτικά κόμματα - θεωρητική προσέγγιση" καθώς και μια μικρή συμπληρωματική μελέτη μου για το κομματικό φαινόμενο στον Τρίτο κόσμο.

14,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια δημοσίευσα στο περιοδικό "Σύνταγμα" ένα άρθρο στο οποίο επιχειρούσα μια συστηματική θεωρητική επεξεργασία της έννοιας "πολιτικό κόμμα". Το άρθρο αυτό απετέλεσε τον πυρήνα μεταγενέστερης ευρύτερης διαπραγμάτευσης του κομματικού φαινομένου, που πήρε τη μορφή πανεπιστημιακών παραδόσεων, πολυγραφημένων από την Πάντειο ΑΣΠΕ. Πέρυσι οι εκδόσεις "Ροές" κυκλοφόρησαν βιβλίο μου με τίτλο "Τα πολιτικά κόμματα - θεωρητική προσέγγιση" καθώς και μια μικρή συμπληρωματική μελέτη μου για το κομματικό φαινόμενο στον Τρίτο κόσμο. Στα έργα αυτά επιχειρείτο μια πολυεστιακή και συστηματική προσέγγιση της κομματικής πραγματικότητας ως πολιτικής οργάνωσης, ως προπαγανδιστικού μηχανισμού, ως εργαλείου παραγωγής ιδεολογίας και, ακόμη, ως θεσμού που βρίσκεται σε διαλεκτική αλληλεπίδραση με τον ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό του περίγυρο. Το έργο που ο αναγνώστης κρατάει τη στιγμή αυτή στα χέρια του έχει την ίδια προβληματική και παρεμφερή κατάταξη ύλης. Τα διάφορα, όμως, θέματα μελετώνται εδώ σε σημαντικά μεγαλύτερο βάθος, οι αναλυόμενες έννοιες καταβάλλεται προσπάθεια να φωτισθούν με περισσότερα παραδείγματα, επιδιώκεται δε διεξοδικότερη και πληρέστερη αξιοποίηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Τέλος, προστίθενται κάποια κεφάλαια και, ιδίως, ένα μεγάλο παράρτημα στο οποίο καταγράφεται η εξέλιξη της εκλογικής δυνάμεως των κομμάτων στις κυριότερες δυτικοευρωπαϊκές δημοκρατίες και περιγράφεται η πορεία των κομματικών τους συστημάτων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα...
Subtitle: 
Συγκριτική προσέγγιση και θεωρία
Publications Date: 
1989
Book ISBN: 
960-256-394-Χ
Book pages: 
349
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινόπουλου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, με τον καθηγητή Maurice Duverger και είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του 1ου Πανεπιστημίου του Παρισιού. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες και στην Οξφόρδη. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ από τις Εκδόσεις "Πατάκη" κυκλοφορεί και το έργο του "Εκλογικά συστήματα: Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές", "Ανάδειξη κοινοβουλίων και προέδρων δημοκρατίας", το οποίο έχει εκδοθεί σε μετάφραση και από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Βρυξελλών. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την "Καθημερινή", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", τον "Τύπο της Κυριακής" και το ραδιοσταθμό "Αθήνα-9.84".

Subtitle: 
Συγκριτική προσέγγιση και θεωρία
Publications Date: 
1989
Book ISBN: 
960-256-394-Χ
Book pages: 
349
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο