Product

Λιμάνια και οικισμοί στο αρχιπέλαγος της πειρατείας

Product

Λιμάνια της Ελλάδας

Λιμάνια και πλοία στις αρχές του 20ού αιώνα

Κωδικός:
125144
Description: 

Η αποστολή καρτ ποστάλ υπήρξε μια συνήθεια η οποία διαδόθηκε στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα για να φθάσει στο απόγειο της στις αρχές του δικού μας.

Υπήρξαν πολλά διαφορετικά είδη καρτ ποστάλ με μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάρτες με φωτογραφικές απεικονίσεις πόλεων και γεωγραφικών περιοχών του κόσμου οι οποίες, εκτός των άλλων, αποτελούν αδιάψευστη όσο και πολύτιμη μαρτυρία των όσων συνέβαιναν σε καθημερινή βάση σε όλη τη γη, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

58,50 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η αποστολή καρτ ποστάλ υπήρξε μια συνήθεια η οποία διαδόθηκε στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα για να φθάσει στο απόγειο της στις αρχές του δικού μας. Υπήρξαν πολλά διαφορετικά είδη καρτ ποστάλ με μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κάρτες με φωτογραφικές απεικονίσεις πόλεων και γεωγραφικών περιοχών του κόσμου οι οποίες, εκτός των άλλων, αποτελούν αδιάψευστη όσο και πολύτιμη μαρτυρία των όσων συνέβαιναν σε καθημερινή βάση σε όλη τη γη, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είμαι λάτρης της φωτογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και το πλέον αγαπημένο μου θέμα είναι η εικόνα ενός πλοίου είτε αυτό ταξιδεύει είτε βρίσκεται αραγμένο σε κάποιο λιμάνι. Φωτογραφίζω πλοία σε κάθε ευκαιρία, ενώ το ίδιο θέμα αποτελεί τον πυρήνα μιας φωτογραφικής συλλογής την οποία άρχισα να δημιουργώ σταδιακά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Αν και κάθε εικόνα πλοίου έχει τη δική της ομορφιά και το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, δεν κρύβω ότι ανέκαθεν με γοήτευε η εικόνα των ατμόπλοιων τα οποία ναυπηγήθηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα ή στις αρχές του εικοστού. Είναι άλλωστε τα πλοία τα οποία σφράγισαν το πέρασμα της ναυτιλίας από τα ιστία στον ατμό. Οι αυθεντικές φωτογραφίες των πλοίων αυτών είναι αρκετά σπάνιες και δυσεύρετες, γεγονός που με οδήγησε στο να αναζητώ εικόνες ατμόπλοιων συλλέγοντας παράλληλα παλαιές καρτ ποστάλ, οι οποίες απεικόνιζαν πλοία σε διάφορα λιμάνια. Η ταξινόμηση αυτού του υλικού πριν από μερικά χρόνια μου απεκάλυψε στο σύνολο του έναν κόσμο στον οποίο, ομολογώ, θα ήθελα πολύ να είχα ζήσει. Από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός λευκώματος το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στο ευρύ κοινό την οπτική απόλαυση όλων αυτιών των πανέμορφων εικόνων, που "αιχμαλώτισαν", ποιος ξέρει πόσοι ανώνυμοι, άγνωστοι σήμερα, φωτογράφοι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Απέμενε όμως να βρω τον τρόπο της παρουσίασης τους, τον οποίο τελικά εμπνεύστηκα διαβάζοντας πριν από λίγους μήνες το διαφημιστικό φυλλάδιο μιας γνωστής εταιρίας κρουαζιερόπλοιων. Σκέφθηκα να "σκαρώσω" το φανταστικό ταξίδι ενός πλοίου που θα ξεκινούσε από την τσαρική Αγία Πετρούπολη και θα έφτανε ως το Λας Πάλμας, έχοντας ταξιδέψει κόστα-κόστα την ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Αυτό το ταξίδι, με τους 157 ενδιάμεσους σταθμούς του, παρουσιάζεται στις επόμενες σελίδες αυτού του λευκώματος, μεταφέροντας τον αναγνώστη νοερά στις αρχές του πλέον ταραχώδους, ίσως, αιώνα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν για λίγο, όσο διαρκεί η διαδρομή, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, για να ανακαλύψουμε τη διαφορετική εικόνα που είχαν τότε εκείνα τα μέρη της γης. Μια εικόνα την οποία δυστυχώς αλλοίωσε στις περισσότερες περιπτώσεις η καλπάζουσα εξέλιξη στη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετών. Καλό σας ταξίδι! (από τον πρόλογο του Γεώργιου Μ. Φουστάνου)
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-89400-2-8
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
25χ29
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο
Publications Date: 
2007
Book ISBN: 
960-89400-2-8
Book pages: 
255
Book Dimensions: 
25χ29
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο