Product

Μάγισσες

Product

Μάγισσες

Μάγισσες

Κωδικός:
143763
Description: 

"Στην αρχή της λογοτεχνίας είναι ο μύθος και στο τέλος της πάλι ο μύθος". Μ' αυτήν τη φράση του Μπόρχες από την Παραβολή του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ως κατευθυντήρια αφετηρία, ο Ναούμ Θεοδοσιάδης αφηγείται την ιστορία των μαγισσών στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα.

0,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Στην αρχή της λογοτεχνίας είναι ο μύθος και στο τέλος της πάλι ο μύθος". Μ' αυτήν τη φράση του Μπόρχες από την Παραβολή του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ως κατευθυντήρια αφετηρία, ο Ναούμ Θεοδοσιάδης αφηγείται την ιστορία των μαγισσών στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα. Σαν φιλόπονος ιστοριοδίφης, ανατρέχει σε δυσεύρετα μεσαιωνικά κείμενα, που εμφανίζονται ενίοτε σε σύγχρονες δευτερογενείς πηγές ή μας είναι ξάφνου προσβάσιμα μέσω του Ίντερνετ. Αναζητεί εξακριβώσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη δράση, τις μαγικές ικανότητες και τον βίαιο εκδιωγμό των μαγισσών από την Εκκλησία. Ανατρέχει σε θρυλικές πηγές, όπως το περιβόητο Malleus Maleficarum (Το Σφυρί των Μαγισσών), για να μας καταδείξει το κλίμα, την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας σκοτεινής εποχής απέναντι σε ένα πρότυπο που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη γυναίκα. Σαν ταλαντούχος παραμυθάς, αφηγείται μερικά από τα αγαπημένα του παραμύθια με πρωταγωνίστριες τις μάγισσες, διαδόσεις που στοίχειωναν τις ψυχές των Ευρωπαίων χωρικών σε μακρινές εποχές. Παραμύθια για τη "Βαλπούργεια Νύχτα", την περιβόητη ετήσια σύναξη των μαγισσών, στην οποία παρευρίσκεται και ο Φάουστ στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε, εκλεκτός προσκεκλημένος του Διαβόλου, διαδόσεις για τις μαγικές δυνάμεις και τη μοχθηρία των μαγισσών, ένα μυθολογικό καζάνι στο οποίο βράζει το συλλογικό ασυνείδητο του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, ώς να ξεχειλίσει και να ανάψουν οι πυρές του εξαγνισμού, με αποτέλεσμα αμέτρητα θύματα αθώων. Αναζητεί μ' ανοιχτό μυαλό και με διάθεση να τέρψει αφηγούμενος μια ωραία ιστορία την αλήθεια πίσω από την πραγματικότητα, να διαχωρίσει την Ιστορία από το Μύθο. Στο τέλος, το βρίσκει αδύνατον. Κι εκείνο που μένει, εκτός από την αίσθηση πως τα παραμύθια κι η αλήθεια είναι κοντά, όσο πιο πίσω ακροβατεί κανείς με προσοχή επάνω στους αιώνες, "είναι, μια χούφτα μάγισσες που πετούν αγριεμένες στον ουρανό, μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, μύθους, ιστορίες και φανταστικές διηγήσεις. Εκείνο που μένει, είναι οι σκιές τους πάνω στο ορμητικό ποτάμι της φαντασίας που δεν σταματάει ποτέ να αγκαλιάζει τον ανθρώπινο φόβο και να γεννά τα σκοτεινά παραμύθια του αύριο".
Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-89726-7-1
Book pages: 
136
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργασθεί με πολλά περιοδικά της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων και τη λογοτεχνική μετάφραση.
Το 2002 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) για το διήγημα του "Γρήγορες σαν τον άνεμο". Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων "Ξωτικά και Τόλκιν: Ο ονειρευτής και η σκιά του" (Εκδόσεις Αρχέτυπο). Το "Δράκοι και μονόκεροι" είναι το τρίτο του βιβλίο.

Publications Date: 
2009
Book ISBN: 
960-89726-7-1
Book pages: 
136
Book Dimensions: 
20χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο