Product

Μεγαλώνοντας στη σκιά των πολεμιστών και των πολέμων

Product

Μεγαλώνοντας την αγάπη

Μεγαλώνοντας στον ορεινό χώρο

Κωδικός:
85569
Description: 

Η εργασία αυτή είναι κατ' αρχήν μια ιστορία της παιδικής ηλικίας σε ένα χωριό του ορεινού ελλαδικού χώρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Εξετάζει πλευρές της καθημερινής ζωής και της κοινωνικοποίησης των παιδιών σε μια κοινότητα της υπαίθρου. Στο βαθμό όμως που παιδιά μεγάλωναν υπό ανάλογες κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές συνθήκες, η μελέτη επιτρέπει, νομίζω, να διατυπωθούν ορισμένες εύλογες υποθέσεις για οικισμούς του ευρύτερου ορεινού χώρου στον οποίο εντάσσεται, κατ' αρχήν από γεωγραφική άποψη, το συγκεκριμένο παράδειγμα.

15,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Η εργασία αυτή είναι κατ' αρχήν μια ιστορία της παιδικής ηλικίας σε ένα χωριό του ορεινού ελλαδικού χώρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Εξετάζει πλευρές της καθημερινής ζωής και της κοινωνικοποίησης των παιδιών σε μια κοινότητα της υπαίθρου. Στο βαθμό όμως που παιδιά μεγάλωναν υπό ανάλογες κοινωνικές, οικονομικές, δημογραφικές συνθήκες, η μελέτη επιτρέπει, νομίζω, να διατυπωθούν ορισμένες εύλογες υποθέσεις για οικισμούς του ευρύτερου ορεινού χώρου στον οποίο εντάσσεται, κατ' αρχήν από γεωγραφική άποψη, το συγκεκριμένο παράδειγμα. Αφετηρία της εργασίας υπήρξαν απορίες, ερωτήματα, υποθέσεις που προέκυψαν από την προηγούμενη ενασχόλησή μου με την ιστορία των παιδιών σε έναν πολύ διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και γεωγραφικό χώρο, τον κεντροευρωπαϊκό. [...] (Από την εισαγωγή του βιβλίου)
Subtitle: 
Παιδιά και παιδική ηλικία στο Κροκύλειο Δωρίδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7138-29-5
Book pages: 
387
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Η Μαρία Παπαθανασίου είναι ιστορικός, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Ιστορία από τη London School of Economics and Political Science (LSE) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης (Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) αφορούν τον ευρωπαϊκό -κατά κύριο λόγο τον κεντροευρωπαϊκό- χώρο κατά τον 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και εστιάζουν στην ιστορία της παιδικής ηλικίας, της οικογένειας, των αγροτικών κοινωνιών, των εργατικών στρωμάτων, των τεχνιτών και της εργασίας.
Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία:
Ι. "Zwischen Arbeit, Spiel und Schule. Die okonomische Funktion der Kinder armerer Schichten in Osterreich 1880-1939" [Μεταξύ εργασίας, σχολείου και παιχνιδιού. Η οικονομική λειτουργία των παιδιών φτωχότερων στρωμάτων στην Αυστρία 1880-1939] (Sozial- und Wirtschafts - historiche Studien, 24), Verlag fur Geschichte und Politik Wien / R. Oldenbourg Verlag Munchen, Βιέννη/Μόναχο 1999.
2. "Αποικίες και ανταγωνισμοί: 15ος-20ός αιώνας" (Ειδικό θέματα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Γ΄), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα 2001.
3. "Μεγαλώνοντας στον ορεινό χώρο: Παιδιά και παιδική ηλικία στο Κροκύλειο Δωρίδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα" (Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, 38), Αθήνα 2003.
Έχει διδάξει ευρωπαϊκή ιστορία στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου, Θράκης και Αθηνών και από το 2002 εργάζεται ως καθηγήτρια σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (θεματική ενότητα "Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης"). Τον Οκτώβριο του 2010 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Subtitle: 
Παιδιά και παιδική ηλικία στο Κροκύλειο Δωρίδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα
Publications Date: 
2003
Book ISBN: 
960-7138-29-5
Book pages: 
387
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο