Product

Μια όχι τόσο τέλεια πριγκίπισσα

Product

Μια παγίδα για την Ιφιγένεια

Μια όψη κοινωνικής ζωής στα Κατσανοχώρια Ιωαννίνων όπως φαίνεται από σωζόμενα χειρόγραφα

Κωδικός:
88573
Manufacturer: 
Description: 

Η εργασία αυτή που το μεγαλύτερο μέρος της, τα επτά (7) πρώτα έγγραφα, επεξεργάστηκε ο πατέρας μου και τα τρία τελευταία εγώ μετά το θάνατό του, είναι μια ακόμη συμβολή στην ανίχνευση μέσα από γραπτά ντοκουμέντα, του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας των χωριών μας στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

5,33 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η εργασία αυτή που το μεγαλύτερο μέρος της, τα επτά (7) πρώτα έγγραφα, επεξεργάστηκε ο πατέρας μου και τα τρία τελευταία εγώ μετά το θάνατό του, είναι μια ακόμη συμβολή στην ανίχνευση μέσα από γραπτά ντοκουμέντα, του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας των χωριών μας στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Η σημασία της εργασίας αυτής γίνεται πιο μεγάλη μιας και όλα τα σωζόμενα έγγραφα είναι της περιόδου 1829-1896 μ.Χ. δηλ. πολύ παλιά την εποχή που η Ήπειρος ασφυκτιούσε κάτω από τον δυνάστη, την εποχή που ο ελληνισμός είχε δώσει τη μάχη του στην κάτω Ελλάδα και είχε δρέψει τα πρώτα αγαθά της ελευθερίας, την εποχή που ο δραστήριος Ηπειρώτης - Κατσάνος έδινε τη μάχη της επιβίωσης του άλλοτε ταξιδεύοντας και άλλοτε μηχανευόμενος τρόπους ομαδικής κοινωνικής συμπεριφοράς που τόνωσαν το ηθικό του λαού απέναντι στον κατακτητή. [...] (Γιώργος Αλ. Λαζάνης) (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-385-245-7
Book pages: 
55
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Γεννήθηκε στα Πλαίσια Ιωαννίνων στις 18 Ιουνίου του 1917. Παντρεύτηκε την Αγγελική Κολοκούρη και απέκτησε 4 παιδιά. Απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 1988.
Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση (1943-45).
Σπούδασε στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων και υπηρέτησε σαν δάσκαλος σε πολλά μέρη. Συνδικαλιστής, αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου των δασκάλων στην Διδακτική Ομοσπονδία για πολλά χρόνια, διευθυντής της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων και αναπληρωτής επιθεωρητής.
Ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαίσιας, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κατσάνων Ιωαννίνων και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (Ι.Β.Ε.).
Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και κριτικές στο Γιαννιώτικο τύπο. Έγραψε πάνω από 15 εργασίες με θέματα λαογραφικά. Συνεργάστηκε με την έδρα της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το δεύτερο βραβείο για την εργασία του "Τα τοπωνύμια των Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-385-245-7
Book pages: 
55
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο