Product

Μνήμη και λήθη στη Θεία Λειτουργία

Product

Μνήμη και μνήμη

Μνήμη και λήθη του ισπανικού εμφυλίου

Κωδικός:
101664
Description: 

Η Paloma Aguilar Fernandez αναλύει υποδειγματικά τη συγκρότηση και τη μεταλλαγή της συλλογικής μνήμης του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας μετά το 1975. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μεγάλο εύρος πηγών (ταινίες επικαίρων, σχολικά βιβλία, εφημερίδες, ιστορικές μελέτες, αυτοβιογραφίες, επίσημα έγγραφα, νομοθετικά κείμενα και μνημεία) για να αναλύσει την εξέλιξη του επίσημου λόγου για τον ισπανικό Eμφύλιο.

18,63 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Η Paloma Aguilar Fernandez αναλύει υποδειγματικά τη συγκρότηση και τη μεταλλαγή της συλλογικής μνήμης του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραμάτισε στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας μετά το 1975. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μεγάλο εύρος πηγών (ταινίες επικαίρων, σχολικά βιβλία, εφημερίδες, ιστορικές μελέτες, αυτοβιογραφίες, επίσημα έγγραφα, νομοθετικά κείμενα και μνημεία) για να αναλύσει την εξέλιξη του επίσημου λόγου για τον ισπανικό Eμφύλιο. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύει τις συνθήκες που οδήγησαν στην πολιτική επιλογή της εθνικής συμφιλίωσης με βάση τη λήθη, το ξεπέρασμα της επιλεκτικής μνήμης και την έμπρακτη συναίνεση επάνω στην οποία χτίστηκε η Ισπανική Δημοκρατία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που διακρίνεται για την στέρεα τεκμηρίωσή του παρά τις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζει ένα τέτοιο θέμα. Το βιβλίο της Paloma Aguilar Fernandez δεν προσφέρει μόνο μια πρωτοποριακή μελέτη του προβλήματος της συλλογικής μνήμης ενός τραυματικού πολιτικού γεγονότος. Αποτελεί επίσης πρόκληση για μια σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική εμπειρία, που παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ισπανική.
Subtitle: 
Δημοκρατία, δικτατορία και διαχείριση του παρελθόνος
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-524-204-4
Book pages: 
405
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

H Paloma Aguilar Fernandez είναι τακτική καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο UNED της Μαδρίτης. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Ινστιτούτο Juan March και έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Πρίνστον και Γουϊσκόνσιν. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της μνήμης στην πολιτική και με το πρόβλημα της μεταβατικής δικαιοσύνης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στα ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά και πορτογαλικά.

Subtitle: 
Δημοκρατία, δικτατορία και διαχείριση του παρελθόνος
Publications Date: 
2005
Book ISBN: 
960-524-204-4
Book pages: 
405
Book Dimensions: 
24χ17
Publication Place: 
Ηράκλειο Κρήτης
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο