Product

Μν

Product

Μνημεία Αθηνών

Μνείες και μνήμες

Κωδικός:
124268
Description: 

Ο τόμος "Μνείες και μνήμες" του Βάλτερ Πούχνερ περιλαμβάνει δέκα μελετήματα παρατεταγμένα σε χρονολογική σειρά. Ξεκινούν με μια διαχρονική ανάλυση θεατρικής ορολογίας και φτάνουν μέχρι τα πρώιμα δραματικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Σκοπός του τόμου αυτού είναι να ερευνήσει και να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα της θεατρολογικής έρευνας, τόσο στη θεωρητική όσο και στην ιστορική της διάσταση.

37,39 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

Ο τόμος "Μνείες και μνήμες" του Βάλτερ Πούχνερ περιλαμβάνει δέκα μελετήματα παρατεταγμένα σε χρονολογική σειρά. Ξεκινούν με μια διαχρονική ανάλυση θεατρικής ορολογίας και φτάνουν μέχρι τα πρώιμα δραματικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκοπός του τόμου αυτού είναι να ερευνήσει και να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα της θεατρολογικής έρευνας, τόσο στη θεωρητική όσο και στην ιστορική της διάσταση. Έτσι το έργο ξεκινά με το κεφάλαιο: "Οι τύχες της θεατρικής ορολογίας της αρχαιότητας στην ελληνική παράδοση", συνεχίζει με "Ίχνη της Commedia dell' arte στο ελληνικό θέατρο του 18ου και 19ου αιώνα", για να σταθεί σ' ένα κεφάλαιο που αποτελεί μια θεματολογική αναδρομή από το Κρητικό θέατρο έως σήμερα: "Η εικόνα της φυλακής στη νεοελληνική δραματουργία. Ο έγκλειστος και η οπτική της κοσμοθεωρίας του". Το επόμενο κεφάλαιο "Η διαλεκτική σχέση έντεχνου και λαϊκού θεάτρου ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του παραδοσιακού επτανησιακού πολιτισμού"είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη του επτανησιακού θεάτρου ενώ ανέκδοτα κείμενα του ελληνικού προεπαναστατικού θεάτρου παρουσιάζει το μελέτημα: "Δύο θεατρικές σάτιρες από το προεπαναστατικό Βουκουρέστι. Στην πατριωτική δραματογραφία αφιερώνεται το επόμενο θέμα: "Στα μετόπισθεν της Επανάστασης: Ο αγώνας της Σάμου για την ένωση με την ελεύθερη Ελλάδα (1830-1834) και το θέατρο. Χαρίδημος ο Σάμιος (1832) του Γεωργίου Κλεάνθους και το πατριωτικό δράμα", ενώ διαχρονική υφή έχει το κεφάλαιο "Εικονολογικές εμπνεύσεις σε κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου. Μια ενδεικτική ανίχνευση". Περισσότερο φιλολογική στόχευση βρίσκουμε στις "Ελληνικές μεταφράσεις του Φάουστ Α΄ του Γκαίτε στον 20ό αιώνα (Χατζόπουλος, Καζαντζάκης, Θεοδωρακόπουλος, Ευαγγελάτος, Μάρκαρης)", ενώ τα δυο τελευταία μελετήματα αφιερώνονται στην πρώιμη δραματογραφία του Ιάκωβου Καμπανέλλη: "Από το Σιλωάμ (1948) στην Οδό... (1987). Περιδιαβάσεις στο πρώιμο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη" και "Το Μπλοκ C του Ηλία Βενέζη και ο Κρυφός Ήλιος του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Οδυνηρές παραλληλίες στη νεοελληνική μεταπολεμική δραματουργία". Όλα τα μελετήματα συνοδεύονται από υποσημειώσεις και ο τόμος κλείνει με ευρετήρια.
Subtitle: 
Δέκα θεατρολογικά μελετήματα
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-02-1994-Χ
Book pages: 
597
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο

Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947. Σπούδασε επιστήμη του Θεάτρου (Θεατρολογία) στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με μια διατριβή για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Από τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Ιστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, του οποίου διατελεί αντιπρόεδρος. Παράλληλα δίδασκε έως το 2006 Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και το 2001 παρασημοφορήθηκε για τις επιστημονικές του επιδόσεις με τον "Αυστριακό Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη". Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 βιβλία και 400 μελετήματα για θέματα του ελληνικού και βαλκανικού θεάτρου, της συγκριτικής λαογραφίας, των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών εν γένει, καθώς και της θεωρίας του θεάτρου και του δράματος.

Subtitle: 
Δέκα θεατρολογικά μελετήματα
Publications Date: 
2006
Book ISBN: 
960-02-1994-Χ
Book pages: 
597
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Σκληρό εξώφυλλο