Product

Μπαϊρακτάρης

Product

Μπάιρον, το τελευταίο ταξίδι

Μπάιρον εναντίον Έλγιν

Κωδικός:
86192
Manufacturer: 
Description: 

"Μπάιρον εναντίον Έλγιν". Τον τίτλο αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 1998 ως θέμα ημερίδας που οργάνωσε η (νεοσύστατη τότε) "Επιτροπή για την προστασία της κληρονομιάς του Λόδρου Βύρωνα" στο πλαίσιο του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

12,29 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of stock

Ειδοποιήστε με όταν το προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

"Μπάιρον εναντίον Έλγιν". Τον τίτλο αυτό είχαμε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το 1998 ως θέμα ημερίδας που οργάνωσε η (νεοσύστατη τότε) "Επιτροπή για την προστασία της κληρονομιάς του Λόδρου Βύρωνα" στο πλαίσιο του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με τον ίδιο τίτλο στα αγγλικά - "Byron versus Elgin"- κυκλοφόρησε, λίγους μήνες μετά, μπροσούρα του βρετανού Ευρωβουλευτή Ken Coates από τις εκδόσεις του Ιδρύματος "Μπέρτραντ Ράσσελ" για την Ειρήνη, με αποδέκτες εκατοντάδες συναδέλφους του, ευρωβουλευτές και μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Μέσα από το "κοντράστ" της συμπεριφοράς των δύο Λόρδων το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αναδύεται όχι ως ένα στενά ελληνικό θέμα, αλλά ως ζήτημα σεβασμού σε οικουμενικές αξίες. Το πλαίσιο αυτό "δένει" αρμονικά και με την προσπάθεια για πιο έντονη προβολή του αιτήματος σε συνάρτηση με την πραγματοποίηση στη χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004. Εκατόν ογδόντα χρόνια μετά το θάνατό του νιώθουμε περισσότρο από κάθε προηγούμενη φορά το "παρών" του Λόρδου Βύρωνα ως κορυφαίου φιλέλληνα και "πολίτη του κόσμου", όπως ο ίδιος συχνά αυτοπροσδιοριζόταν όσο ζούσε και πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων. [...] (Πάνος Τριγάζης)
Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8365-07-4
Book pages: 
113
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε το 1950 στη Μίνθη Ολυμπίας και μεγάλωσε στον Πύργο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο, όπου έκανε και μεταπτυχιακό στην οικονομική ανάπτυξη. Εντάχθηκε στο κίνημα της Αριστεράς από τα χρόνια της χούντας, αρχικά ως μέλος της ΚΝΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ, όπου διετέλεσε μέλος της ΚΕ από το 1982 και του Πολιτικού Γραφείου από τον Μάρτη ως τον Ιούνη του 1991. Μετά το 1991 συμμετέχει ενεργά στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ από υπεύθυνες θέσεις (εξωτερική πολιτική - διεθνείς σχέσεις). Υπήρξε Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (1981-1991) και Γεν. Γραμματέας της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού (1992-2006). Συμμετέχει ενεργά και σήμερα στο διεθνές κίνημα ειρήνης ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). Έχουν εκδοθεί βιβλία του από τις εκδόσεις "Δελφίνι", τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" και τις εκδόσεις "Ταξιδευτής". Εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΕΚΜ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκέμβρη 2012.

Publications Date: 
2004
Book ISBN: 
960-8365-07-4
Book pages: 
113
Book Dimensions: 
21χ14
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο