Product

Νεοελληνική κριτική

Product

Νεοελληνική λογοτεχνία

Νεοελληνική λαϊκή τέχνη

Κωδικός:
24103
Description: 

Το βιβλίο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των λαϊκών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο χώρο των εικαστικών τεχνών, από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα - τη μικροτεχνία σε ασήμι και χρυσό, την ξυλογλυπτική, την κεντιτική, τη ζωγραφική, την κεραμική και την υφαντουργία.

20,00 €

Διαθεσιμότητα: 
Out of print but in stock

Το βιβλίο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των λαϊκών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο χώρο των εικαστικών τεχνών, από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα - τη μικροτεχνία σε ασήμι και χρυσό, την ξυλογλυπτική, την κεντιτική, τη ζωγραφική, την κεραμική και την υφαντουργία. Αποτελεί έναν τυπικό, υποδειγματικά οργανωμένο σε όλα τα επίπεδα "οδηγό μελέτης" του αντικειμένου του: μια ιστορική, αισθητική και βιβλιογραφική εργασία, όπου παρουσιάζονται με ευγλωττία και μεγάλο πλήθος πηγών οι αντιπροσωπευτικότερες στιγμές της λαϊκής μας τέχνης - εξετάζονται δηλαδή, αναλυτικότερα, οι αφετηρίες και οι στόχοι της, περιγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της, επισημαίνονται οι τοπικές ιδιομορφίες και οι λογής επιδράσεις, βιογραφούνται οι πιο ξακουστοί επώνυμοι δημιουργοί και σχολιάζεται το έργο των σημαντικότερων ανωνύμων, επιχειρούνται συγκρίσεις και συσχετισμοί, διατυπώνονται απόψεις και, τέλος, συνάγονται συμπεράσματα για ολόκληρο το φάσμα των σχετικών κατακτήσεων, που συνιστούν πραγματικά "γενναίο μερίδιο" μες τη λαμπρή καλλιτεχνική παρακαταθήκη του ελληνικού λαού κατά τους τελευταίους αιώνες ζωής και δράσης του.
Subtitle: 
Πηγές, προσανατολισμοί και κατακτήσεις από τον ΙΣΤ αιώνα ως την εποχή μας
Publications Date: 
1993
Book ISBN: 
960-01-0483-2
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
25χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο

Ο Δημήτρης Σταμέλος γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Μαραθιάς Ευρυτανίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μπήκε στον δημοσιογραφικό κλάδο.
Εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1948 και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή. Έκτοτε πολλές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σ' εφημερίδες και περιοδικά. Έχει εκδώσει 16 βιβλία, στα οποία τον απασχόλησαν ιδιαίτερα μεγάλες μορφές και γεγονότα της Τουρκοκρατίας και του Εικοσιένα, αντιπροσωπευτικές φυσιογνωμίες της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και βασικές εκδηλώσεις του λαϊκού μας πολιτισμού.
Τιμήθηκε δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το 1976 για το βιβλίο του "Μακρυγιάννης" και το 2001 για το βιβλίο του "Νικηταράς" και το 1995 με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη "Λαογραφική Πινακοθήκη".
Ήταν τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνικών Κριτικών.
Πέθανε τον Απρίλιο του 2005.

Subtitle: 
Πηγές, προσανατολισμοί και κατακτήσεις από τον ΙΣΤ αιώνα ως την εποχή μας
Publications Date: 
1993
Book ISBN: 
960-01-0483-2
Book pages: 
239
Book Dimensions: 
25χ16
Publication Place: 
Αθήνα
Cover: 
Μαλακό εξώφυλλο